Beroepen in de verf- en drukinktindustrie

Op zoek naar een baan bij een leuk bedrijf? Lees hier meer over de afwisselende functies bij verf- en drukinktbedrijven.

Marketing & sales

Sales of verkoop heeft als taak de verf- of drukinktproducten te verkopen. De verkoopmedewerkers gaan met de klanten in gesprek over hun wensen, maken offertes en stemmen zaken af als productspecificaties, prijzen en leveringstermijnen. Marketingmedewerkers ondersteunen de verkoop en zetten daarvoor campagnes op, bedenken direct mail-acties en promotiemateriaal voor bijv. beurzen.
Lees de ervaringen van Stephanie Kraneveld, Global Color Training & Knowledge Manager bij AkzoNobel Decorative Paints

Lees de ervaringen van Peter Rietveld, Salescoördinator Benelux bij BICCS in Almere


Kwaliteits- & keuringslab

 

Medewerkers in het kwaliteits- & keuringslab doen testen om de kwaliteit van de binnenkomende grondstoffen en halffabricaten vast te stellen. Daarnaast controleren ze de eigen producten: Ze nemen monsters in de fabriek en controleren of het voldoet aan de kwaliteitseisen. Zo wordt van verf onder andere de viscositeit, glansweerstand en het droge stofgehalte gecontroleerd. De medewerkers stellen ook de kleuraspecten vast.
Lees de ervaringen van Jan Wessels, senior technisch specialist Business Development bij Koninklijke Van Wijhe Verf


Opslag & emballage

 

De afdeling opslag & emballage regelt de opslag in het bedrijf. De medewerkers zorgen dat de ingaande goederen (grondstoffen, halffabricaten, etc.) en de uitgaande goederen (verf of drukinkt die klaar zijn) goed worden opgeslagen. Medewerkers die werken bij de emballage (verpakking) zorgen dat de producten goed zijn verpakt en ze verwerken de lege verpakkingen, zoals big bags, vaten en pallets.


Inkoop

De inkoopafdeling zorgt voor de inkoop van grondstoffen en halffabricaten en van ondersteunende diensten, zoals transport of laboratoriumtests. Bij binnenkomst van grondstoffen en halffabricaten controleert de inkoopmedewerker of het juiste aantal (juiste gewicht) is afgeleverd en of product, batchnummer etc. kloppen met de vermelding op de verpakking. De grondstoffen gaan ook ter controle naar het kwaliteitslab.

Lees de ervaringen van Mark Nieuwpoort, leidinggevende Inkoop en Logistiek bij Sika Nederland


Productie

De productieafdeling verwerkt de grondstoffen tot verf- of drukinktproducten. Productiemedewerkers werken volgens een recept en dat moet heel secuur gebeuren. Het recept bepaalt namelijk welke eigenschappen de verf of drukinkt krijgen. De hoeveelheden grondstoffen moeten precies kloppen met het recept, evenals de volgorde van mengen. In de verf- en drukinktindustrie werken ook speciale kleurmakers.
Lees de ervaringen van Louis Mathijssen, meewerkend voorman bij Baril Coatings in Etten-Leur


Transport & logistiek

Medewerkers op de afdeling transport & logistiek zetten de producten ‘verzend gereed’ en zorgen dat de documenten voor het vervoer klaar liggen.

Lees de ervaring van Mark Nieuwpoort, leidinggevende Inkoop en Logistiek bij Sika Nederland


Klantenservice

Veel verf- en inktbedrijven hebben een klantenservice, waar klanten terecht kunnen voor vragen en advies.


R&D-laboratorium

In het R&D-laboratorium werken chemisch technologen aan de samenstelling van verven en drukinkten. De naam Research & Development (R&D) maakt al duidelijk dat de medewerkers onderzoek doen naar nieuwe recepten en ook bestaande recepten verbeteren. Er wordt gewerkt volgens een afgesproken procedure, waardoor de resultaten met elkaar zijn te vergelijken en op eerder onderzoek kan worden doorgegaan.
Lees de ervaringen van Twan Keijsers, labmanager bij Drost Coatings


Technische dienst en ICT

De taak van de technische dienst in de verf- en drukinktindustrie is aan het veranderen. Medewerkers van de technische dienst zorgen voor het onderhoud aan machines en hebben veel verstand van de apparatuur. De productie van verf en drukinkt wordt echter steeds meer geautomatiseerd, waarvoor fabrieken gebruik maken van ICT-systemen. Dat vergt specialistische kennis die bedrijven in huis hebben of wordt ingehuurd.


Ondersteuning

Elk bedrijf heeft ondersteunende afdelingen; ze zorgen ervoor dat alles binnen het bedrijf soepel verloopt.

  • De planning zorgt dat de productie kan doorlopen.
  • De financiële afdeling rapporteert over de financiën.
  • De HR-afdeling zorgt voor goed personeel voor het bedrijf.

Lees de ervaringen van Ronald Kool, hoofd planning bij Flint Group 's-Gravenzande