Beroepen in de verf- en drukinktindustrie

Op zoek naar een baan bij een leuk bedrijf? Lees hier meer over de afwisselende functies bij verf- en drukinktbedrijven.

Marketing en sales

Sales of verkoop heeft als taak de verf- of drukinktproducten te verkopen. De verkopers gaan met de klanten in gesprek over hun wensen, maken offertes en stemmen zaken af als productspecificaties, prijzen en leveringstermijnen. Marketeers ondersteunen de verkoop en zetten daarvoor campagnes op, bedenken direct mail-acties en promotiemateriaal voor bijv. beurzen.

Laboratorium R&D

 

In het R&D-laboratorium werken chemisch technologen aan de samenstelling van verven en drukinkten. Ze doen onderzoek naar nieuwe recepten en verbeteren bestaande formuleringen. In het kwaliteits- & keuringslab testen de medewerkers de kwaliteit van de binnenkomende grondstoffen en halffabricaten. Daarnaast nemen ze monsters in de fabriek om te controleren of het voldoet aan de eisen.

Productie

 

Voor het maken van verf of drukinkt volgen de medewerkers een recept en dat moet heel secuur gebeuren. Het recept bepaalt namelijk welke eigenschappen de verf of drukinkt krijgen. De hoeveelheden grondstoffen moeten precies kloppen met het recept, evenals de volgorde van mengen.In de verf- en drukinktindustrie werken ook zogenoemde kleurmakers.

Opslag en logistiek

De medewerkers van opslag & emballage zorgen dat de ingaande goederen (grondstoffen, halffabricaten, etc.) goed worden opgeslagen en dat de uitgaande goederen (verf of drukinkt die klaar zijn) goed worden verpakt en geëtiketteerd. Medewerkers op de afdeling logistiek zetten de producten ‘verzendklaar’ en maken de transportdocumenten aan.

Veiligheid, milieu, kwaliteit

Bij de productie van verf en drukinkt is het belangrijk dat medewerkers veilig en gezond hun werk kunnen doen. Medewerkers van de HSE-afdeling (health, safety & environment) pakken dit op. Zij bewaken ook de milieu-impact van de productie en kijken continu waar ze de processen kunnen verbeteren.

Ondersteuning

De ondersteunende afdelingen van een bedrijf zorgen ervoor dat alles soepel verloopt. Denk aan de financiële afdeling die rapporteert over de in- en verkopen van het bedrijf, en aan de afdeling communicatie & public affairs. Daarnaast zijn er in de verf- en drukinktindustrie specialisten op het gebied van wet- en regelgeving.