"Prachtig om mensen en processen te verbeteren"
Henri Beerda is Senior Consultant Kunststoffen en Verf bij VAPRO
“Sinds 1 juni 2010 werk ik bij VAPRO, partner in ontwikkeling van mensen en industrie. Daarvóór was ik gedurende zo’n tweeëntwintigjaar zelf actief in de industrie. Na een opleiding aan de middelbare laboratoriumschool en de aansluitende militaire dienstplicht, ging ik aan de slag als analist in een milieulaboratorium. Een jaar later maakte ik de overstap naar de procesindustrie, naar PPG Fiber Glass om precies te zijn. Als R&D-specialist ontwikkelde ik daar watergedragen coatings. Later kwam ik terecht op het toepassingslaboratorium. We testten glasvezelproducten voor klanten, ontwikkelden testmethodieken etc. In de tijd bij PPG Fiber Glass heb ik mijn HBO Chemische Technologie afgerond en een interne Lean Six Sigma Blackbelt opleiding. Tijdens de kredietcrisis die in 2008 begon, kreeg het bedrijf het langzaamaan moeilijk. Dan ga je ook aan je eigen toekomst denken. Een oud-leidinggevende zette me op het spoor van VAPRO. Nee, ik hoefde niet weg bij PPG, maar heb het toch gedaan… Het bleek een goede keuze. Ik heb het nog steeds enorm naar mijn zin.
Wat ik vooral leuk en interessant vind, is het analyseren en optimaliseren van producten en processen en deze kennis overdragen aan mensen én bedrijven. In mijn geval breed in de maakindustrie met als specialisme in de kunststof- en verfbranche. VAPRO heeft mbo-opleidingen voor operators in de maakindustrie (VAPRO A, B, C en D), en helpt bedrijven in bredere zin om de productiviteit van hun medewerkers te verbeteren. Dat laatste is het terrein van mij en mijn collega-consultants. Samen met de klant zoek ik naar oplossingen voor de ontwikkeling en verbetering van processen en medewerkers. We inventariseren de leerwensen, de doelstellingen, om het gewenste effect te bereiken. Als je weet wat je wilt bereiken, kun je vervolgens de koppeling maken tussen theorie en praktijk. Dat resulteert dan uiteindelijk in een afgewogen ontwikkelprogramma. Naast theorielessen en praktijkopdrachten besteden wij ook aandacht aan factoren die de productiviteit verbeteren zoals; interactiepatronen van medewerkers en leidinggevenden of verbeteringen in de werkprocessen. In veruit de meeste gevallen neem ik de uitvoering en begeleiding van zo’n programma zelf ter hand. Door mijn specialistische kennis strekt mijn werkgebied zich uit van Groningen tot Gent in België. Het hoofdkantoor van VAPRO staat in Den Haag van waaruit wij onze support ontvangen, dagelijks werk ik vanuit huis, in die zin waren wij de tijd al ver vooruit wat betreft thuiswerken. (Henri woont in Assen, is getrouwd en vader van twee al wat oudere kinderen, red.).
Ik hoop dit werk nog lang te kunnen doen en zo ook zelf steeds te blijven ontwikkelen. VAPRO is een dynamische organisatie en innoveert voortdurend. Dus ik zit op de goede plek. Ik heb bovendien veel zelfstandigheid, wat dat betreft lijk ik net een zzp’er, maar dan omringd door collega experts. Door intensief met de trajecten bezig te zijn wordt er ook buiten kantooruren gewerkt, dat vind ik geen bezwaar daar krijg je namelijk ook veel voldoening voor terug. Geweldig als je na afloop van een project terug hoort dat je werk effect heeft gehad. Dat er bijvoorbeeld op een werkvloer een flinke kwaliteits- en efficiencyverbetering heeft plaatsgevonden, productieprocessen soepeler verlopen of bij fouten sneller wordt ingegrepen. Nog mooier is het als ook de medewerkers zélf die verbetering herkennen en dat terugkoppelen. Dan ben ik echt trots. Wat ik minder leuk vind: als mensen met een goede motivatie zakken voor toetsonderdelen op basis van cognitieve vermogens. Dat is echt vreselijk sneu.”
Hoe ziet Henri’s werkdag eruit?
“De voorbereiding voor een werkdag bij de klant op locatie begint altijd thuis. Wij werken projectmatig en fasegewijs zodat de klant van begin tot einde van het project weet welke stappen wij met elkaar doorlopen. Thuis werk ik aan projectplanningen en ontwikkel ik alle hulpmiddelen die bij het ontwikkeltraject horen. Bij de klant werken wij samen met de stakeholders en vindt de daadwerkelijke kennisoverdracht plaats. Dat betekent ook: werkschoenen en persoonlijke beveiligingsmiddelen op of aan en richting werkvloer. Als ik aan het einde van de dag weer thuis ben, verzorg ik de terugkoppeling naar de deelnemers en andere stakeholders. Er is geen project hetzelfde, elk bedrijf kent zijn eigen dynamiek en dat maakt het zo fascinerend. De diversiteit van verschillende projecten waar ik gelijktijdig mee bezig ben maken het heel afwisselend, maar soms ook complex. Goed agendabeheer is een essentieel onderdeel van mijn werk als consultant.”
|