Branche

Nederland is een belangrijke speler in de verf- en drukinktindustrie. Met twee multinationals en talloze midden- en kleinbedrijven, is Nederland wat betreft omzet het belangrijkste land in de Europese coatingsindustrie. De VVVF vertegenwoordigt ca. 95% van de verf- en drukinktindustrie in Nederland. 

In Nederland zetten de ruim 4.000 werknemers in de verf- en drukinktindustrie ruim 1 miljard euro om. Ongeveer een derde van de in Nederland geproduceerde verf en drukinkt is bestemd voor het buitenland. Als de toegevoegde waarde van de producten wordt meegenomen, inclusief de werkgelegenheid, is de economische impact van de industrietak het veelvoudige.

Industrietak
De verf- en drukinktindustrie telt in totaal ruim honderd bedrijven, waarvan ongeveer vijftig fabrieken. Zij maken deel uit van een eeuwenlange traditie om zelf verf of inkt te produceren. Daarnaast zijn er importeurs van verfproducten uit andere (veelal Europese) landen. Nederland telt zo’n vijftig verfgroothandelaren, vaak met meerdere vestigingen. Verf en inkt vervullen hun taak vaak ongemerkt. 

Eeuwenoude familiebedrijven
De verf- en drukinktindustrie heeft een lange historie. De bedrijven hebben vaak wortels van honderd jaar oud of zelfs langer. Regelmatig viert een verf- of drukinktbedrijf zijn 100-jarig bestaan en er zijn ook jubilea voor een 150- of 200-jarigen. Een eeuw geleden mengden schilders vaak hun eigen verf: ze kochten bij fabrieken verfwaren en bij lakstokerijen vernissen die ze vervolgens mengden tot verf. Tegenwoordig worden verf en inkt in fabrieken geproduceerd in professioneel geleide bedrijven; een aantal multinationals en merendeels midden- en kleinbedrijven. Die laatste zijn vaak eeuwenoude familiebedrijven.

Veilig en gezond werken
Veilig en gezond werken is een belangrijk aandachtspunt, zowel voor de werknemers in de verf- en drukinktindustrie, als voor de gebruikers van de producten. Voor de gebruikers van verf heeft de VVVF een distributieplatform voor veiligheidsinformatiebladen opgezet. Bij aankoop van een verfproduct ontvangen schilders en applicateurs automatisch de bijbehorende veiligheidsinformatie.
Voor de eigen achterban heeft de VVVF een veiligheidsbeheerssysteem opgezet, dat wordt ondersteund door een buddysysteem uit de achterban. Veiligheids- en ESH-deskundigen (environment, safety, health) van het ene lid adviseren het andere lidbedrijf met het verbeteren van de veiligheid.

Duurzaam
De verf- en drukinktindustrie in Nederland is al jarenlang actief met Coatings Care. Het is vergelijkbaar met Responsible Care voor de chemische industrie, maar minder stringent. In dit wereldwijde programma streven de bedrijven naar voortdurende verbetering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. In het kader van Coatings Care verzamelt de VVVF jaarlijks 'performance indicators' bij de ledenbedrijven over aspecten als ziekteverzuim, gevaarlijke stoffen, bedrijfsafval, en productontwikkeling. De benchmark voorziet ondernemers van concrete kengetallen op grond waarvan ze hun duurzaamheidbeleid kunnen aanscherpen.

Innovatief
Verf- en drukinktbedrijven hebben proportioneel grote R&D-afdelingen; dat is een opvallend kenmerk van deze industrietak. Een coating is dan ook meer dan een leuk kleurtje, er zit jarenlang onderzoek en ontwikkeling in. Coatings zijn er in vele soorten en maten en hebben allemaal een eigen functionaliteit. Ze hebben niet alleen een beschermende en esthetische rol, maar steeds vaker ook bijzondere, extra eigenschappen, zoals zelfreiniging, energiebesparing en luchtzuivering.

Een kleine greep uit de vele innovaties van coatings:

  • Veel innovaties betreffen de verbetering van de prestaties van verf: zo is de onderhoudscyclus van verfsystemen de afgelopen jaren van 5 tot 7 jaar opgelopen tot 10 tot 12 jaar (mits goed onderhoud). Verf beschermt de meeste houten en metalen objecten. 
  • Verf maakt de wereld ook kleurrijker en kleur heeft invloed op ons humeur. Zo helpen speciale kleurenschema's om de concentratie te verhogen of houden ze mensen goedgeluimd.
  • Verf vervult geheel nieuwe taken. Een voorbeeld hiervan zijn warmtewerende coatings die bij tropische temperaturen gebouwen koel(er) houden. In de winter zijn juist warmtehoudende coatings functioneel.
  • Coatings beschermen bruggen en bijv. staalconstructies in gebouwen tegen corrosie. Zonder coatings zouden de materialen roesten en uit elkaar vallen. Dat is onveilig en kostbaar. Of neem de bescherming van kilometerslange industriële pijpleidingen die dankzij coatings langer veilig functioneren.
  • In veel moderne gebouwen wordt gebruik gemaakt van coatings met passieve brandbescherming, die het constructiestaal isoleren tegen extreme hitte. Gebouwen blijven zo langer overeind tijdens een brand, wat waardevolle extra tijd oplevert voor evacuatie.
  • Ook in de zorg dragen coatings een steentje bij zoals antibacteriële coatings die in ziekenhuizen worden gebruikt voor bijvoorbeeld beademingsapparatuur, monitors en bedden.
  • Drukinkt is eveneens onmisbaar in onze maatschappij, zoals voor verpakkingen waarop informatie is gedrukt over bijvoorbeeld voedsel of het gebruik van medicijnen.
Kleur en bescherming, voor een duurzame leefomgeving

Aangesloten bedrijven