Branche

Nederland is een belangrijke speler in de verf- en drukinktindustrie. Met twee multinationals en talloze midden- en kleinbedrijven, is Nederland wat betreft omzet het belangrijkste land in de Europese coatingsindustrie. De Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF) vertegenwoordigt ca. 90% van de Nederlandse verf- en drukinktindustrie. 

In Nederland zetten de ruim 4.000 werknemers in de verf- en drukinktindustrie ruim 1 miljard euro om. Ongeveer een derde van de in Nederland geproduceerde verf en drukinkt is bestemd voor het buitenland. Als de toegevoegde waarde van de producten wordt meegenomen, inclusief de werkgelegenheid, is de economische impact van de industrietak het veelvoudige.

Eeuwenoude familiebedrijven
De verf- en drukinktindustrie telt in totaal ruim honderd bedrijven, waarvan ongeveer vijftig fabrieken. Zij maken deel uit van een eeuwenlange traditie om zelf verf of inkt te produceren. Daarnaast zijn er importeurs van verfproducten uit andere landen. Daarnaast zijn er zo’n vijftig verfgroothandelaren, vaak met meerdere vestigingen.
Bedrijven in de verf- en drukinktindustrie hebben een lange historie, ze hebben vaak wortels in bedrijfsactiviteiten van honderd jaar geleden of zelfs langer. Regelmatig viert een verf- of drukinktbedrijf zijn 100-jarig bestaan en er zijn ook jubilea voor een 150- of 200-jarig bestaan. Een eeuw geleden mengden schilders vaak hun eigen verf: ze kochten bij fabrieken verfwaren en bij lakstokerijen vernissen die ze vervolgens mengden tot verf. Tegenwoordig worden verf en inkt in fabrieken geproduceerd in professioneel geleide bedrijven; een aantal multinationals en merendeels midden- en kleinbedrijven. Die laatste zijn vaak eeuwenoude familiebedrijven.

Veilig en gezond werken
Veilig en gezond werken is een belangrijk aandachtspunt, zowel voor de werknemers in de verf- en drukinktindustrie, als voor de gebruikers van de coatingproducten. Voor de gebruikers van verf heeft de VVVF een distributieplatform voor veiligheidsinformatiebladen opgezet. Bij aankoop van een verfproduct ontvangen schilders en applicateurs automatisch de bijbehorende veiligheidsinformatie.
Voor de eigen achterban heeft de VVVF een veiligheidsbeheerssysteem opgezet, dat wordt ondersteund door een buddysysteem uit de achterban. Veiligheids- en ESH-deskundigen (environment, safety, health) van het ene lid adviseren het andere lidbedrijf met het verbeteren van de veiligheid.

Duurzaam
De verf- en drukinktindustrie in Nederland is al jarenlang actief met Coatings Care. Het is vergelijkbaar met Responsible Care voor de chemische industrie, maar minder stringent. In dit wereldwijde programma streven de bedrijven naar voortdurende verbetering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. In het kader van Coatings Care verzamelt de VVVF jaarlijks 'performance indicators' bij de ledenbedrijven over aspecten als ziekteverzuim, gevaarlijke stoffen, emissie van oplosmiddelen, bedrijfsafval, productontwikkeling en training. De benchmark-rapportage voorziet ondernemers vervolgens van concrete kengetallen op grond waarvan ze hun duurzaamheidbeleid kunnen aanscherpen.

Innovatief
Verf- en drukinktbedrijven hebben proportioneel grote R&D-afdelingen; dat is een opvallend kenmerk van deze industrietak. Een coating is dan ook meer dan een leuk kleurtje, er zit jarenlang onderzoek en ontwikkeling in. Coatings zijn er in vele soorten en maten en hebben allemaal een eigen functionaliteit. Ze hebben niet alleen een beschermende en esthetische rol, maar steeds vaker ook bijzondere, extra eigenschappen, zoals zelfreiniging, energiebesparing en luchtzuivering.

Veel innovaties betreffen de verbetering van de prestaties van verf: zo is de onderhoudscyclus van verfsystemen de afgelopen jaren van 5 tot 7 jaar opgelopen tot 10 tot 12 jaar (mits goed onderhoud).
Daarnaast worden er steeds meer extra functionaliteiten aan verf toegevoegd. Een voorbeeld hiervan zijn warmtewerende coatings die bij tropische temperaturen gebouwen koel(er) houden. In de winter zijn juist warmtehoudende coatings functioneel. Of neem de bescherming van kilometerslange industriële pijpleidingen die dankzij innovatieve coatings langer veilig functioneren. Ook in de zorg dragen coatings een steentje bij zoals antibacteriële coatings voor beademingsapparatuur, monitors en bedden in ziekenhuizen.

Kleur en bescherming, voor een duurzame leefomgeving

Aangesloten bedrijven