Branche

Nederland is een belangrijke speler in de Europese verf- en drukinktindustrie. Met twee multinationals en talloze midden- en kleinbedrijven, is Nederland wat betreft omzet het belangrijkste land in de coatingsindustrie in Europa. De Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF) vertegenwoordigt ca. 90% van de Nederlandse verf- en drukinktindustrie. 

Kleur en bescherming, voor een duurzame leefomgeving

In Nederland zetten de ruim 4.000 werknemers in de verf- en drukinktindustrie ruim 1 miljard euro om. Ongeveer een derde van de in Nederland geproduceerde verf en drukinkt is bestemd voor het buitenland. Als de economische waarde van de producten wordt meegenomen, inclusief de werkgelegenheid, is de impact van de industrietak het veelvoudige.

De industrietak telt in Nederland ongeveer vijftig producerende bedrijven. Zij maken deel uit van een eeuwenlange traditie om zelf verf of inkt te produceren. Daarnaast zijn er importeurs van verfproducenten uit andere landen. De verf- en drukinktindustrie in Nederland telt in totaal ruim honderd bedrijven. Daarnaast telt ons land zo’n vijftigverfgroothandelaren, vaak met meerdere vestigingen.

Bedrijven in de verf- en drukinktindustrie hebben een lange historie, ze hebben vaak wortels in bedrijfsactiviteiten van honderd jaar geleden of zelfs langer. Regelmatig viert een verf- of drukinktbedrijf zijn 100-jarig bestaan en er zijn ook jubilea voor een 150- of 200-jarig bestaan. Een eeuw geleden mengden schilders vaak hun eigen verf: ze kochten bij fabrieken verfwaren en bij lakstokerijen vernissen die ze vervolgens mengden tot verf. Tegenwoordig worden verf en inkt in fabrieken geproduceerd in professioneel geleide bedrijven; een aantal multinationals en merendeels midden- en kleinbedrijven. Die laatste zijn vaak eeuwenoude familiebedrijven.

Aangesloten bedrijven