"Verf heeft alles met mijn passie te maken"

Frank Huisman-Mudibo, allround productiemedewerker bij Anker Stuy Verven

“Van beroep ben ik eigenlijk beeldend kunstenaar. Ik kom uit Oeganda en woon sinds 2017 in Nederland. In Gorredijk om precies te zijn. De liefde heeft me er gebracht. Maar daarover later meer. …In 2007 behaalde ik een bachelorsgraad in Industrial and Fine Arts aan de Makerere University in Kampala, vergelijkbaar met het Nederlandse bachelor Kunstacademie Minerva. Beeldhouwwerk, keramiek, gemengde mediavormen en schilderijen, dat is wat ik maak. Mijn werk – momenteel exposeer ik hier vlakbij in Galerie Mildam – werd onlangs nog beschreven als ‘decoratief met een vleug kubisme’. En ‘beïnvloed door inheemse traditionele vormen van de culturele en sociale omgeving waarin hij (ik dus) opgroeide’. Mijn werken gaan vaak over thema’s als homoseksualiteit, naaktheid, huwelijk, corruptie en religie. Ze zijn over de hele wereld te zien.

Al vanaf mijn kindertijd werd ik aangemoedigd om kunst te maken. Mijn vader was lector kunstgeschiedenis aan de universiteit. We woonden op de campus. In mijn opleiding werkte ik veel met kleur en klei. Ik maakte diverse afstudeerwerken. Een meer dan levensgrote betonnen torso is er daar één van. Die staat nog altijd bij de universiteit. Zelf ben ik inmiddels al zo’n 10 jaar weg uit Oeganda. Kunst speelt in Afrika namelijk geen belangrijke rol. Bovendien is het materiaal dat je nodig hebt er veel te duur. In Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten, red.) vond ik na mijn vertrek werk als projectadministrateur op een kantoor. Vanaf dat moment werd de kunst een bijverdienste en zorgt het voor ontspanning.

Ik ben naar Nederland gekomen vanwege Janet. In Oeganda deed zij diverse vrijwilligersprojecten en ze heeft er nog altijd veel contacten. Een kennis van mij vroeg haar een website en flyers voor een van mijn exposities te maken. We spraken een prijs af, maar toen ze mijn werk zag, mocht ik afrekenen met een schilderij in plaats van geld. We hielden contact en maanden later ontmoetten we elkaar in Abu Dhabi. Toen sloeg de vonk over. Na een lange procedure mocht ik naar Nederland verhuizen. Vorig jaar zijn we getrouwd.

Ik wilde hier natuurlijk niet de hele dag thuis zitten. Dus ging ik op zoek naar werk. Eerst had ik een tijdje een 0-uren contract als CNC-frezer. Maar ik wilde liever wat meer vastigheid. Via een uitzendbureau solliciteerde ik bij Anker Stuy. Dat leek me ontzettend leuk. Ook omdat verf echt alles met mijn passie te maken heeft. Aanvankelijk hoorde ik niks. Probleem bleek dat ik de Nederlandse taal niet machtig was. Toch zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Ik mocht op proef komen en ze besloten me de kans te geven. Dat is nu bijna anderhalf jaar geleden. Het bevalt wederzijds heel goed. Elke dag ga ik fluitend naar mijn werk. Ik ben van het bedrijf gaan houden. Iedereen wordt er gerespecteerd en de sfeer in het team is heel goed. Het voelt als een familie. En wat óók zo leuk is: Het bedrijf helpt me. Ook met daden. Elke week krijg ik van mijn manager na werktijd een uur extra taalles, naast de lessen die ik zelf volg voor het inburgeringsexamen. Dat is fijn, want Nederlands is best een lastige taal…”

Hoe ziet Franks werkdag er uit?

“Ik werk van maandag tot en met vrijdag fulltime en ben inmiddels een jaar in dienst als allround productiemedewerker. Dat betekent dat ik langzaamaan alle werkzaamheden die in de fabriek plaatsvinden, moet kunnen doen. Ik kan nog niet alles, maar leer elke dag van mijn collega’s. Labels maken, verf tappen voor bestellingen, mengen, dozen vouwen, orders klaarmaken, apparatuur onderhouden en schoonmaken…, het hoort er allemaal bij. Een ‘handicap’ is dat ik nooit eerder dergelijk productiewerk deed. Ik heb vooral ervaring op kantoor. Maar, ik vind de afwisseling in werkzaamheden wél heel leuk. Ook over veiligheid, omgaan met chemicaliën, persoonlijke bescherming e.d. leer ik veel. Ik werk al behoorlijk zelfstandig, maar hoop steeds meer verantwoordelijkheden te krijgen. Het zou ook heel mooi zijn als ik op den duur een bijdrage kan leveren aan de creatieve kant van het bedrijf. Bijvoorbeeld als het gaat om kleurontwikkeling of advisering over kleurcombinaties. Want daar liggen écht mij interesse en passie.”