"Deze verleiding kon ik echt niet weerstaan"

Marjolijn Lansu is Business Leader bij Axalta Refinish Nederland in Tiel

“Sinds 1 maart ben ik in deze functie werkzaam. Eerder werkte ik met mijn commercieel-economische achtergrond 18 jaar in verschillende functies bij AkzoNobel. In 2014 maakte ik een ommezwaai naar de business-to-consumermarkt; ik werd salesdirector bij een groot kinderwagenmerk. Later stapte ik in diezelfde sector over naar een ander bedrijf. Maar…, toen deze job bij Axalta voorbijkwam, kon ik de verleiding echt niet weerstaan.

Geweldig om general manager te mogen zijn. Dat heeft weer een heel andere dimensie dan wanneer je puur in marketing, sales, inkoop etcetera actief bent. Al merk ik dat ervaring in al die functies bijna een voorwaarde is om dit werk goed te kunnen doen. Je begrijpt dan beter waar mensen mee bezig zijn en je kunt je gemakkelijker inleven in de processen. Ik geef leiding aan 100 mensen. In de afgelopen periode heb ik ze allemaal persoonlijk leren kennen. Daarnaast heb ik ook hun dagelijkse werk van dichtbij bekeken. Dat helpt enorm als je samen processen wilt verbeteren.

Axalta is weliswaar een multinational - actief in 130 landen, 60.000 medewerkers en meer dan 100.000 afnemers,  maar heeft in Nederland ook de kenmerken van een familiebedrijf. Dat komt zo: zes jaar geleden werden we als relatief klein bedrijf bij Axalta gevoegd. Je kunt hier dus carrière maken zo veel je wilt, maar we vieren óók alle verjaardagen.

Axalta Nederland is importeur van Spies Hecker,Cromax en Standox; bekende merken in de refinishing wereld. We bedienen vooral de autoschadeherstelbranche en de wereld van de commercial vehicles (bussen, treinen, vrachtwagens, red.).
Een geweldige sector waarin ook nog heel veel te verbeteren valt. Het is onze ambitie daarin een belangrijke rol te spelen. Bijvoorbeeld klanten te helpen sturen op ‘verbruik en afval’, voor een duurzame toekomst. Maar ook door te helpen hun bedrijfsprocessen anders in te richten en te digitaliseren. Als je de kleurmeting van een auto naar voren haalt, kun je lakken al in huis hebben voordat auto’s ter plaatse zijn. Dat wint tijd en maakt dat je minder ruimte nodig hebt.

Het nieuwe pand dat we kort na mijn komst betrokken, is prachtig. Ik viel dus met mijn neus in de boter. Je kunt gerust zeggen dat we binnen Axalta Europa het modernste gebouw bewonen. Het is gasloos, papierloos, ruim opgezet, kent veel daglicht en heeft een perfecte luchtbeheersing. En we beschikken over geweldige trainingsfaciliteiten. Daar begeleiden we afnemers bij het werken met innovatieve producten. Zo hebben we bijvoorbeeld steeds meer milieuvriendelijkere ‘luchtdrogende’ lakken. Ja, het is ook ons doel de kostprijs bij onze klanten te verlagen. En nee, dat leidt niet tot minder afname.

Regeren is vooruitzien. Waar je nogal eens hoort klagen dat de autoschadeherstelmarkt stagneert, zeggen wij: autorijden wordt duurder. Dus zullen we naar de toekomst toe steeds meer cosmetische reparaties zien die de waarde van een auto vasthouden. Bovendien wordt het verkeer drukker en het weer slechter. Dat laatste is op zich natuurlijk niet mooi, maar onze sector zal het zeker werk opleveren.’’

Hoe ziet Marjolijns werkdag eruit?

Mijn dag begint vroeg en duurt lang. Dat komt ook doordat ik in Leiden woon en in Tiel werk. Meestal ga ik – nadat ik voor mijn dochter van 10 heb gezorgd en de hond heb uitgelaten – om 8 uur van huis om er pas zo’n 12 uur later weer aan te komen. De dag vult zich met allerhande taken die bij een leiderschapsrol horen. Dat betekent veel praten en vergaderen. Dat laatste doe ik bij voorkeur effectief én in de ochtend. Vooral met het managementteam dat – daar heb ik echt geluk mee – een grote diversiteit aan vaardigheden kent. Dat maakt dat je met elkaar veel progressie in korte tijd kunt laten zien. Alles met als hoogste doel het bedrijf toekomstbestendig te laten zijn. In de middag loop ik graag langs de vele afdelingen, van customer service tot warehouse. Je hoort dan wat er leeft en speelt. In het weekend ben ik er natuurlijk altijd voor mijn dochter. Blijft er tijd over dan ga ik graag wandelen, zwemmen met een vriendin of een stukje varen met ons bootje.