"Ik zoek tot achter de komma uit wat wel en niet mag"

Marc Willemse, Manager Regulatory Affairs bij Chugoku Paints in Heijningen

“Chugoku Paints is een Japans bedrijf, met het Europese hoofdkantoor en een fabriekscomplex in Heijningen, waaronder de gloednieuwe, geavanceerde fabriek die vorig jaar gereedkwam. We maken hier scheepsverven, jachtlakken en industriële coatings voor de Europese markt en Turkije. Ik kwam hier in 1993 terecht toen mijn baan als douanedeclarant ophield na het opheffen van de Europese binnengrenzen. Na de havo wilde ik eigenlijk politieagent worden, maar dat bleek tijdens een jaartje politieschool toch niets voor mij. Inmiddels werk ik al bijna 25 jaar bij Chugoku en het bevalt nog steeds.

De eerste jaren zorgde ik er als transportplanner voor dat de verf op tijd bij de schepen in de havens kwam, zodat de bemanning die onderweg kon gebruiken voor onderhoud. In die functie maakte ik al kennis met de geldende wet- en regelgeving voor transport van gevaarlijke stoffen. In 2002 ben ik begonnen als assistant manager regulatory affairs en sinds vorig jaar ben ik manager regulatory affairs.

Mijn verantwoordelijkheden zijn heel divers. Ik houd me bijvoorbeeld bezig met de inventarisatie van mogelijke gevaren van onze grondstoffen, zoals voor gezondheid en milieu. Ik zorg dat (transport)classificering, etikettering en labelling van de producten volgens de geldende wet- en regelgeving gaat. Ik stel de veiligheidsinformatiebladen op en doe samen met mijn leidinggevende de registratie van antifoulingproducten, die aangroei van bijvoorbeeld mossels en algen aan de onderkant van schepen voorkomen. Ze bevatten biociden, waarvoor strenge registratie-eisen gelden. Verder zorg ik voor de technische datasheets en beheer ik de wereldwijd geaccepteerde type approval-certificaten, waarmee wij klanten de gevraagde garanties over onze verf kunnen bieden. Ik ben ook lid van de BHV.

Ik vind het leuk werk omdat het met een grote diversiteit aan regelgeving te maken heeft, van arboregels tot CLP, REACH, GHS, milieuwetgeving, regels rond toxicologie en douaneregelgeving. Mensen roepen vaak dingen over wat wel en niet mag, maar ik wil dan weten waar dat staat en zoek het tot achter de komma uit. Soms is het best een uitdaging om door die juridische teksten te spitten. Ik heb allerlei trainingen gedaan om me hier meer in te bekwamen, zoals over vervoer en classificering van gevaarlijke stoffen.

Het is verantwoordelijk werk, mijn drive is om het zo goed mogelijk te doen. De impact van chemische wet- en regelgeving wordt weleens onderschat, terwijl de besluiten verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel positief als negatief. Bovendien is het zo dat als je de zaken niet volgens de geldende wet- en regelgeving op orde hebt, je ook niets kan verkopen.

Ik ben ook lid van de VVVF-expertgroep REACH/CLP/SUMI’s. Daar bespreken we de ontwikkelingen in die diverse regelgeving en wat daar de gevolgen van kunnen zijn voor de industrie. Daarnaast ben ik al een aantal jaar lid, en sinds vorig jaar voorzitter, van de Technical Committee Labelling and Safety Datasheets van de Europese koepel CEPE, waar de impact van EU- en mondiale regelgeving (GHS) aan de orde komt. Door lid te zijn van dit soort groepen zit je dicht bij het vuur en weet je uit de eerste hand wat er op het bedrijf afkomt.

Ik ben er heel trots op dat het ons gelukt is om voor de deadline van de Biocidal Product Regulation (1 januari 2018) de registraties van koperhoudende antifoulingproducten rond te krijgen en in te dienen. Het was een hele kluif werk en heeft drie jaar in beslag genomen. Voor de toekomst is mijn ambitie om te komen tot een wordlwide regulatory team voor Chugoku Paints. Onze formuleerders zitten in Japan, zo’n team kan eraan bijdragen dat zij vooraf precies weten welke stoffen in Europa, Amerika en de rest van Azië verboden zijn of worden. We moeten mondiaal denken.”

Hoe ziet Marcs werkdag eruit?

“Officieel loopt mijn werkdag van 7.30 tot 16.30 uur, maar meestal begin ik eerder en stop ik iets later. Ik woon twintig minuten rijden van kantoor. Er zit geen vast patroon in mijn dag, behalve dan dat het een mix is van projecten voor langere perioden, registraties bijvoorbeeld, en een hoop acute dingen, zoals in korte tijd een classificatie, etikettering of veiligheidsblad regelen. Het is maar net wat zich aandient. Soms overleg ik ad hoc even met mijn leidinggevende, die naast me zit. Tussendoor probeer ik m’n lunch te pakken. Ik vind het belangrijk dat mijn werktijden in balans blijven, maar vind het ook geen probleem om ’s avonds een verkoper of inspecteur nog van de benodigde certificaten te voorzien.”