"Analytisch maar ook altijd oplossingsgericht"
Astrid Wijnbergen is technisch specialist op het R&D-laboratorium bij Koninklijke Van Wijhe Verf in Zwolle
“Ik geef het toe, 25 jaar bij één en hetzelfde bedrijf is best veel. Maar ik moet er ook eerlijk bij zeggen, dat het zeker niet zo voelt. In de eerste plaats vanwege het werk dat me – mede door enkele nevenfuncties die ik heb – lekker veel uitdaging biedt. Maar toch ook omdat het gewoon een heerlijk familiebedrijf is. Waaraan je dat merkt? Je kent de familie en zij kennen jou. De wederzijdse benadering is persoonlijk, er heerst een grote mate van collegialiteit en de sfeer is prima. Maar ik heb het in de loop der jaren ook goed gemerkt aan de flexibiliteit waarmee het bedrijf meebeweegt met de ontwikkelingen in mijn leven. In het begin werkte ik gewoon fulltime. Toen we een gezin stichtten, kon ik zonder problemen terug naar 50 procent en een paar jaar later weer naar 60 procent. Tegenwoordig werk ik vier dagen van acht uur. Op woensdag ben ik vrij.
Op de mavo was ik altijd al bijzonder geïnteresseerd in scheikunde. Niet zo vreemd dus dat ik er daarna voor koos om analytische chemie te gaan doen op een laboratoriumschool. Dat was een 4-jarige mbo-opleiding. Ik had nog wel kunnen doorleren, maar werken leek me ook heel leuk. Dat had ik tijdens verschillende stages al ervaren. En bovendien: op die leeftijd – je krijgt verkering, je wilt gaan samenwonen – is het toch ook wel fijn om geld te verdienen. Eerst bleef ik na een stage ‘hangen’ in een laboratoriumbaan bij Abbott, een baby- en dieetvoedingsbedrijf. Maar ik wilde toch liever de analytische hoek in. Daarom ben ik als chemisch analist overgestapt naar AkzoNobel Chemicals in Deventer. Toen het bedrijf ging reorganiseren, vond ik dat het tijd werd om verder te kijken. Juist op dat moment vroegen ze bij Van Wijhe Verf iemand voor het kleurenlaboratorium. Minder analytisch en voor mij helemaal nieuw, maar het leek me wel heel leuk.
Koninklijke Van Wijhe maakt met 170 medewerkers vooral verf, eigen kleurpasta’s en enkele bijzondere coatings. Een bekende daarvan is SolidLux, dat met UV-belichting wordt uitgehard. In mijn dagelijkse werk staat ons eigen kleurenmengsysteem eigenlijk altijd centraal. Dat wil zeggen: naast wat zaken die ik er in de loop der tijd ook bij ben gaan doen. Zo heb ik de ruimte gekregen me te ontwikkelen op het gebied van promotieactiviteiten in het onderwijs. Dat startte jaren geleden met onze deelname aan Girlsday, om meisjes te stimuleren een vak in de techniek te kiezen. Later zijn daar steeds meer activiteiten bijkomen: het verfexperiment van C3, eigen workshops voor leerkrachten, bedrijfsbezoeken, gastlessen, deelname aan de Dag van de Chemie… et cetera. En ík mag het voor Van Wijhe allemaal doen en coördineren. Ook door dat soort zaken heb ik nog steeds heel veel plezier in mijn werk. En wat onlangs nog heel leuk was: Doordat we in promotionele zin zo actief zijn, werden we gevraagd om mee te werken aan de VNCI-campagne Forces for Changes. Een collega en ik zijn nu allebei te zien in een ‘eigen’ spotje dat jonge meiden enthousiast wil maken voor een baan in de chemie.”
Hoe ziet Astrids werkdag eruit?
“In mijn reguliere werk als technisch specialist ben ik eigenlijk altijd bezig met het kleurenmengsysteem. Dat draait bij bouwmarkten, speciaalzaken, groothandels e.d. Maar ook bij verfproducenten over de hele wereld. Je kunt er in principe alle kleuren mee maken. Maar dan moet het systeem wel doorontwikkeld en continu onderhouden worden. Kleurentrends, gewijzigde wetgeving, duurzaamheidseisen, wensen van gebruikers, nieuwe pigmenten…, alles heeft zo z’n effecten op de kleurpasta’s en op de kleurensets die het systeem gebruikt. Ik beoordeel aan de hand van binnengekomen basisverven wat er moet gebeuren om ons mengsysteem zijn werk goed te laten doen. De ene dag verzorg ik metingen en testen aan de laboratoriumtafel, de andere dag leg ik zaken vast in rapporten voor de klant, maar ook ten behoeve van de gebruikte matching software et cetera. Voor mij de ideale combinatie: enerzijds analytisch, anderzijds altijd oplossingsgericht. Én ideaal in coronatijden: ik kan zonder problemen twee dagen op het lab en twee dagen thuis werken.”
|