"Ik ben altijd bezig met wat efficiƫnter kan"

Mark Nieuwpoort is leidinggevende Inkoop en Logistiek bij Sika Nederland in Utrecht

 “Wij doen alles, van kelder tot dak”, typeert Mark Nieuwpoort zijn werkgever Sika Nederland, waar hij in Utrecht leidinggevende van de afdeling Inkoop en Logistiek is. Hij doelt op de veelheid aan bouwchemische materialen die het bedrijf wereldwijd levert, waaronder ook vloer- en wandcoatings- en industriële coatings. “Een recent project waar ik heel trots op ben is de renovatie van de Velsertunnel. Er is onder meer 40.000 kilo van onze polyurethaan coating gebruikt. Ik stond in nauw contact met de klant over de levering: hoeveel van welk product hij wanneer precies nodig had? Dan keken we hoe we dat met onze productielocaties in Oostenrijk en Duitsland konden regelen. Er hing veel van af; er waren veel mensen in de tunnel aan het werk, die op tijd weer open moest. We hebben het project tot een goed einde gebracht.” 

De nu 30-jarige Nieuwpoort zat nog op de middelbare school toen hij als vakantiekracht bij Sika begon (‘In het magazijn, documentatiemappen maken, dat soort rotklusjes …’). Hij kwam er binnen via een familielid. Tijdens zijn hbo-studie bedrijfseconomie werd hij aangenomen op de afdeling Technical Service: advies geven aan klanten over welk product in welke situatie. “Na drie jaar vroegen ze of ik wilde helpen bij de implementatie van het informatiesysteem SAP op Inkoop en Logistiek. Dat waren regelmatig dagen van zes uur ’s ochtends tot acht uur ‘s avonds, die er wel voor hebben gezorgd dat zaken als logistiek, voorraden en facturatie nu als een zonnetje door het systeem lopen.”

En van die efficiënte werkwijze heeft hij veel profijt, aangezien Nieuwpoort vlak na de SAP-livegang eind 2014 leidinggevende op die afdeling werd. “Ik stuur zeven jongens aan. Dat is soms best lastig, ze zijn allemaal anders, maar ik groei er steeds meer in. Ik geef de processen verder vorm en onderhoud contact met de klanten. Het leukst aan mijn werk vind ik een tevreden klant. We zoeken samen naar oplossingen. Is een bepaalde coating niet op voorraad, dan gaan we na of die klant misschien geholpen is met een andere kleur basislaag, zodat hij verder kan. Kan hij echt niet tot morgen op levering wachten, dan zetten we vandaag een koerier in. Dat soort dingen.”

Nieuwpoort heeft een duidelijke ambitie voor de toekomst: “In onze vestiging in Deventer loopt ook ‘een Mark’ rond, net als ik verantwoordelijk voor inkoop en logistiek. Maar boven ons tweeën mist een functie, iemand die zich minder met de operatie en nog meer met het optimaliseren van de processen kan bezighouden. Ik zou graag dat hoofd Operations voor Utrecht én Deventer samen worden.”

 Hoe ziet Marks werkdag eruit?

“Ik ben doorgaans om kwart voor acht op de zaak. De dag begint met een daily stand-overleg met mijn team, maximaal een kwartier: wat ging gister wel en niet goed, wat kunnen we deze dag verwachten? Vandaag is het bijvoorbeeld de laatste dag van de maand, dat betekent wat extra werk, zoals binnen SAP controleren of alles in orde is voor de maandelijkse facturering. We bespreken de grote orders die vandaag de deur uit moeten en de verwachte leveringen, die soms om drie uur bij ons binnen komen en voor vijven weer op weg moeten zijn naar de klant.

Na de daily stand heb ik contact met de afdeling Customer Service. Er zijn iedere dag wel spoedjes: klanten die de bestelde producten eerder nodig hebben dan onze standaardlevertijd van twee dagen. Ik kijk wat mogelijk is. Een paar keer per dag check ik of alles op schema loopt bij de ‘in pail tinting’, waar een collega er machinaal voor zorgt dat het gewenste kleurpigment aan producten wordt toegevoegd. En ik loop een rondje door het magazijn, maak er een praatje en hou zicht op de processen. Ik ben altijd bezig met wat efficiënter kan, zoals producten op een andere plek of laad- en loskuilen voor de vrachtwagens.

Tussendoor probeer ik pauze te nemen. Even ontspannen, al blijf ik wel altijd bereikbaar. Om vijf uur naar huis red ik meestal niet, maar ach, als ik om zes uur vertrek heb ik ook minder file. Op dinsdagavond (en soms ook donderdag) sta ik op de tennisbaan en vrijdagavond speel ik dartcompetitie.”