“Lekker operationeel met klanten bezig zijn”

Thorsten Karla is sinds half april 2021 key-accountmanager bij Hempel Industrial in Kampen. Hij is verantwoordelijk voor diverse heavy duty-segmenten in de Benelux.

“Relatiebeheer in de segmenten trucks & trailers, grondverzet- en bouwmachines, tractoren, bos- en landbouwmachines en consumptiegoederen op het gebied van industrieel natlakken, daar ben ik voor aangenomen. Hempel wil de groepsomzet binnen enkele jaren verdubbelen. Binnen mijn aandachtsgebieden mag ik daar een bijdrage aan leveren. En dan hebben we het vooral over de grote spelers in die markten. Dat betekent: bestaande contacten onderhouden en nieuwe relaties winnen. Al is dat laatste vaak een kwestie van jaren. Spuitapparatuur is doorgaans immers afgestemd op de lak die wordt gebruikt. Aanpassing vraagt flinke investeringen. Maar aan de andere kant: veel gebruikers kunnen dat snel terugverdienen doordat onze lakken vaak in twee lagen worden aangebracht, waar dat bij veel producten van concurrenten in drie lagen moet. We zijn onder meer hoofdleverancier bij DAF. Dat is voor mijn werk natuurlijk een prachtig uitgangspunt. Maar ik geniet er sowieso nog altijd van om lekker operationeel met allerhande klanten bezig te zijn.

In Duitsland, mijn geboorteland, volgde ik een koopmansopleiding. Dat laat zich het beste vergelijken met wat hier nu heao is. De liefde en het werk brachten me in 1989 naar Nederland. Al zo’n dertig jaar ben ik actief in de verkoop van technische producten in business-to-business-omgevingen. De laatste vijftien jaar in een leidinggevende functie bij een grote leverancier van functionele oppervlaktebehandelingen. December vorig jaar besloten we ‘uit elkaar’ te gaan. Toen bedacht ik dat ik de laatste tien á twaalf jaar van mijn werkzame leven het liefste weer in het directe klantencontact wilde. Een headhunter bracht me in contact met Hempel. Mede door mijn ruime internationale ervaring werden we het snel eens. Al moest ik me natuurlijk nog wel wat productkennis eigen maken. Maar dat lukte snel. Ondanks dat ik veel vanuit huis werk, raakte ik snel ingeburgerd. Hempel had mijn inwerktraject professioneel ingericht, met veel persoonlijke ontmoetingen. Ik kwam in een warm bad terecht, kreeg medewerking van iedereen en kon al mijn vragen stellen.

Hempel, met Denemarken als thuisland, laat zich wat mij betreft het beste karakteriseren als een ‘multinationaal familiebedrijf’. Die term bestaat waarschijnlijk niet, maar geeft wel goed weer wat ik bedoel. Met 1,6 miljard omzet en 7000 medewerkers is het weliswaar groot en wijdvertakt, maar intern zijn er – figuurlijk – totaal geen drempels. Iedereen, van hoog tot laag, is prima benaderbaar. En de communicatie is perfect. Je weet precies wat er speelt, ook als het om de cijfers gaat. Heel trots ben ik op de positieve indruk die ik al na de eerste twee maanden bleek te hebben gemaakt. Van mijn baas en HR kreeg ik te horen dat ik de verwachtingen had overtroffen. Dat geeft goede moed. Het persoonlijke development programma dat we hier kennen, gaat me zeker helpen om er een mooi succes van te maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in deze job een goede bijdrage kan leveren. Ambities om hier door te groeien, heb ik in elk geval volop.”

 

Hoe ziet Thorstens werkdag eruit?

“Ik woon in Helmond en houd thuis kantoor. Om 07.30 uur gaat de pc aan. Als ik geen online meetings of vragen van klanten heb, zoek ik van alles uit. Ik verdiep me in de markt en in de mogelijkheden, bekijk welke prospects ik kan benaderen en maak planningen om bestaande klanten te bezoeken. Die laatste groep wil ik echt goed leren kennen, onze relatie optimaal onderhouden en indien mogelijk verbeteren; bij niet-klanten presenteer ik ons bedrijf en onze producten. Met hulp van de technische buddy’s in Kampen vertel ik wat we voor hen kunnen betekenen. Ik zit mooi centraal in mijn werkgebied, maar moet toch ook veel reizen. Dus ben ik vaak van huis. Gelukkig zijn onze zoons inmiddels oud genoeg (19 en 17, red.) om voor zichzelf te kunnen zorgen. Dat geeft mijn vrouw en mij de ruimte om in onze - toch schaarse - vrije tijd lekker uit eten te gaan en te wandelen. Verder ben ik zeer geïnteresseerd in geschiedenis. Vooral de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben mijn belangstelling. Daar lees ik dus graag én veel over.”