'Interessant, mooi en uitdagend werk'

Roger Ophelders is hr-manager Nederland bij Chromaflo met vestigingen in Sittard en Maastricht

“Na de meao werkte ik een jaar als administratief medewerker. Omdat ik meer wilde, ben ik een voltijdstudie hbo Personeel en Arbeid gaan volgen. Wegens het missen van een baan ben ik na een jaar gestopt en in 2001 als salaris- en personeelsadministrateur aan de slag gegaan bij ProfCore, logistieke detachering. Mijn studie zette ik in de avonduren voort. Gestaag groeide de organisatie van 200 naar 700 personeelsleden; ik groeide mee en werd uiteindelijk senior hr-adviseur. Toen ik er 15 jaar gewerkt had, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dat werd– na een korte uitstap naar elders – in april 2018 Chromaflo. Chromaflo Technologies is de belangrijkste wereldwijde leverancier van kleurmengsystemen en bedient klanten in de markt voor architecturale coatings, industriële coatings en thermohardende composieten. Ik begon er als hr-adviseur. Toen mijn toenmalige leidinggevende uit dienst trad, kon ik doorstromen naar de functie van hr-manager Nederland. In die rol ben ik verantwoordelijk voor human resources in onze twee Nederlandse sites en voor het personeel op enkele servicekantoren in andere Europese landen. Ik geef leiding aan een hr-assistente die me ondersteunt met de operationele zaken en tevens de salarisadministratie verzorgt.

Chromaflo is een Amerikaans bedrijf met wereldwijd zo’n 900 medewerkers. In Europa werken er daarvan ongeveer 300: 250 in Nederland, circa 50 in Finland en nog enkele op servicekantoren elders in Europa. We kennen een no-nonsense cultuur waarin iedereen zijn eigen inbreng mag hebben, veel vrijheid heeft en alle kansen krijgt zich te ontplooien. De sfeer is informeel; mensen lopen gemakkelijk bij elkaar binnen. We hebben prima arbeidsvoorwaarden. Ziekteverzuim en personeelsverloop zijn – mede daardoor – ‘laag’. Ik ben blij dat ik deze uitdaging met beide handen heb aangegrepen en een overstap heb gemaakt. In deze functie heb ik veel beslissingsbevoegdheid en de afwisseling is groot. In-, door- en uitstroom, arbeidsvoorwaarden, verzuim, opleiding en training, juridische casuïstiek, coaching, het hoort er allemaal bij. Ook interessant: het persoonlijke contact met medewerkers op alle niveaus. Mooi en dankbaar werk als je met goede adviezen en hulp op diverse vlakken voor hen het verschil kunt maken.

Nee, deze baan kent echt weinig minder leuke kanten. Of het zou moeten zijn dat het door de waan van de dag niet altijd lukt om de juiste verdieping op een onderwerp te kunnen aanbrengen. Veel energie krijg ik van een goed sollicitatiegesprek. Zeker als je na enige tijd hoort dat de nieuwe medewerker het goed doet en beide partijen tevreden zijn over de samenwerking. Maar ook is het leuk om te zien dat je adviezen worden overgenomen en dat daardoor bijvoorbeeld een samenwerking tussen mensen verbetert of afdelingen efficiënter gaan functioneren. Als hr-afdeling boeken we successen en draaien prima, maar we gaan niet rustig achteroverleunen.

Mijn ambitie voor de komende jaren is verdere professionalisering van de afdeling. Zo wil ik een nieuwe digitaliseringsslag maken. Maar ook gaan we ons richten op een betere ‘onboarding’ van nieuwe medewerkers. En verder zal veel in het teken staan van duurzame inzetbaarheid en toekomstbestendigheid van mensen. In dat verband hebben we al belangrijke stappen gezet in de richting van een degelijk plan voor opleiding en training.”

Hoe ziet Rogers dag eruit?

“In mijn dagelijkse werk spelen altijd diverse zaken en projecten tegelijk. Sollicitatiegesprekken noemde ik al. Maar ook houd ik me bezig met functiebeschrijvingen, trainingen, (privé) problemen van medewerkers, pensioenkwesties, beoordelingsgesprekken, contacten met de ondernemingsraad, overige externe partijen, juridische kwesties en noem maar op. En dan ruim ik ook nog tijd in voor ad-hoc zaken. Geen dag is hetzelfde en er is altijd nog wel een flinke ‘to do’-lijst als ik aan het eind van de middag naar mijn huis in Heerlen rijd. ‘s Avonds en in het weekend besteed ik aandacht aan mijn gezin. Ik ben getrouwd, we hebben een dochter van 11 en een zoon van 8. Is er vrije tijd dan trek ik er graag op uit om te gaan vissen.”