Weerbaarheid tegen cyberdreigingen cruciaal
Bedrijven moeten zich niet alleen beter wapenen tegen cyberaanvallen zelf, maar ook tegen de indirecte gevolgen ervan. Zo kan de uitval van elektriciteit of water de bedrijfsvoering ontwrichten. Bedrijven in de verf- en drukinktsector moeten zich ervan bewust zijn dat digitale weerbaarheid essentieel is en zich daar tijdig op voorbereiden. Verf & Inkt Magazine dook in de op handen zijnde Cyberbeveiligingswet.
Europa schroeft de cybersecurity-eisen op met de nieuwe Cyberbeveiligingswet (Cbw), die is gebaseerd op de Europese NIS2-richtlijn voor netwerk- en informatieveiligheid. De ingangsdatum in Nederland werd - naar verwachting - najaar 2025, maar dat is uitgesteld naar medio volgend jaar. Bedrijven die onder de wet vallen, moeten hun netwerken en systemen beschermen en significante IT-incidenten melden. Ook moeten ze ervoor zorgen dat toeleveranciers hun cybersecurity op orde hebben en hen hierop aanspreken, als dat niet het geval is. Bedrijven in verf- en inktsector die niet onder de cyberbeveiligingswet vallen, zullen dus ook met de regelgeving te maken krijgen.
VVVF en Samen Digitaal Veilig
“Cyberaanvallen zijn een steeds grotere bron van zorg,” zegt Tamara Idema, branchemanager VVVF. De VVVF heeft zich aangesloten bij Samen Digitaal Veilig, een platform van VNO-NCW en MKB-Nederland dat de leden handvatten biedt om te beoordelen of ze de juiste cybermaatregelen hebben getroffen. Via het platform kunnen bedrijven zich voorbereiden op een externe audit en een certificaat behalen dat hun digitale veiligheid aantoont.