Regeldruk slokt 3 procent van omzet op in chemische maakindustrie

De regeldruk voor mkb-bedrijven in de chemische maakindustrie is fors en vormt een directe bedreiging voor innovatie en concurrentiekracht. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG naar regeldruk in het mkb, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Om de regeldruk meetbaar te maken, werkte EZ met een zogenoemd mkb-indicatorbedrijf: een fictieve verfproducent met 55 fte en een jaaromzet van 15 miljoen euro. Dit bedrijf staat model voor de sector: het mengen van grondstoffen tot eindproducten, opslag van gevaarlijke stoffen, etikettering en verkoop aan zowel bedrijven als consumenten. 

Voor dit modelbedrijf bracht KPMG tachtig wettelijke verplichtingen in kaart, waarvan 56 procent sectorspecifiek is. “Denk aan regels voor het maken van veiligheidsinformatiebladen, het minimaliseren van de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen en de regels rondom veilig werken”, aldus Jeroen Hagman, regulatory & public affairs manager bij de VVVF.

Na de publicatie van het EZ-onderzoek benaderde de VVVF namens Mengend Nederland meerdere Tweede Kamerleden. Dit leidde ertoe dat de Tweede Kamer op 15 april een motie van de BBB aannam waarin het kabinet wordt opgeroepen om ook sectorspecifieke regeldruk voor de chemische maakindustrie gericht aan te pakken.

De VVVF vraagt via Mengend Nederland dat er in het actieprogramma Minder Druk Met Regels in ieder geval aandacht is voor twee nationale koppen: de Aanvullende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (arbobeleid) en het Zeer Zorgwekkende Stoffen-beleid (milieubeleid).

Download regeldrukonderzoek in het mkb van ministerie EZ.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #75