MengendNL Dag weer boeiende mix van wetgeving, industrie en politiek

“Veel wetgeving is inmiddels uitgerold. Vraag die vandaag centraal staat is: wat komt er op bedrijven af en hoe vertaalt zich dat?” Kees le Blansch leidde de Mengend Nederland Dag van 22 januari 2025 in met een kort openingswoord. De ca. 150 deelnemers werden tijdens het evenement bijgepraat over de implementatie van wet- en regelgeving en wat er van hen wordt verwacht.

Mengend Nederland organiseert ieder jaar een dag waarbij de leden uit de verschillende sectoren, ambtenaren van ministeries en de politiek bij elkaar worden gebracht. Ook dit jaar was er weer volop dialoog in Antropia te Driebergen.

CLP-wijzigingen en de parfumpraktijk
CLP was het eerste onderwerp dat uitvoerig werd toegelicht. Zeer goed ingevoerd in de materie liep Didi Ubels van het ministerie van VWS door de nieuwe gevarenklassen van CLP heen. Daarna ging ze in sneltreinvaart door de CLP-wijzigingen die op 10 december 2024 in werking zijn getreden. Wanneer welke wijziging van kracht is, had ze helder in haar presentatie opgenomen. Bij de vragen uit de zaal liet Ubels weten dat de beschikbare informatie de classificatie bepaalt. Er zal op zich niet worden gevraagd naar nieuwe informatie. Het blijkt ook onduidelijk te zijn wat onder reclame wordt verstaan. Didi Ubels had die vraag vaker gehoord en de vraag al doorgezet. Mogelijk dat er nog een verduidelijking van ECHA op komt.
Hoe ziet de wereld van parfums en geurstoffen eruit? Joris Teeuwen van IFF gaf een inkijkje hoe de implementatie van alle wet- en regelgeving inwerkt op het bedrijf. Het beeld dat hij schetste was herkenbaar voor alle sectoren van Mengend NL.

Helpdesks voor REACH/CLP en microplastics
Bedrijven die vragen hebben over wet- en regelgeving kunnen terecht bij hun brancheorganisatie, maar voor specifieke interpretatie kunnen ze ook terecht bij de REACH/CLP-helpdesk. Femke Affourtit-van Driesten van de helpdesk besprak veel voorkomende vragen en de antwoorden erop.
RIVM is aan de bal bij onderzoek naar microplastics en is goed ingevoerd in de restrictieplannen. Marino Marinković van RIVM lichtte de laatste ontwikkelingen toe. Bij aanvang corrigeerde hij de benaming: “Microplastics worden in de wettekst niet meer zo genoemd. Ze heten nu officieel synthetische polymeer microdeeltjes, kortweg SPM.“ Artikelen vallen niet onder de restrictie, dat gaat alleen om stoffen en mengsels. Voor verf geldt een derogatie, omdat de polymeerdeeltjes opgesloten zitten in de filmlaag.

Gebruiksetiket is geen vervoersetiket
Transport en de wet- en regelgeving voor het vervoer van mengsels met gevaarsetiketten is een wereld op zich. Bas Broekhuis van Inspectie Leefomgeving en Transport liep door de hoofdpunten van de verplichtingen heen. “Een veel voorkomend misverstand is dat tussen gebruiksetiketten en vervoersetiketten. Aan gebruiksetiketten zitten andere voorwaarden dan aan vervoersetiketten”, zei Broekhuis. Hij herinnerde eraan dat medewerkers die te maken hebben met het vervoer van gevaarlijke stoffen daarvoor een passende opleiding moeten hebben gevolgd. Webshops die zich niet aan de regels houden, kunnen worden gemeld via het klantencontact van ILT.
Met alle informatie die moet worden gedeeld, wordt een toenemend gebruik van QR-codes verwacht. Loek Boortman van GS1 Nederland lichtte de mogelijkheden ervan toe.

Regeldrukonderzoek en praktijkverhalen
Een panel van bedrijven en branches besprak de regeldruk. Aanleiding van het onderwerp was het regeldrukonderzoek naar de chemische mkb-maakindustrie dat binnenkort verschijnt. Namens Mengend Nederland gaf Jaitske Feenstra (VVVF/VLK) een introductie op het onderzoek dat EZ heeft laten uitvoeren. Jan Zuidema (De IJssel Coatings) gaf voorbeelden van toenemende regeldruk voor bedrijven. De Mengend Nederland-sectoren gaan met het regeldrukonderzoek de boer op. Ramona van den Bosch (VNO-NCW/MKB Nederland) liet weten dat ook de ondernemersorganisatie concrete voorstellen op tafel legt voor vermindering van de regeldruk.

Veelvoud aan dossiers voor Tweede Kamerleden
Erik Haverkort vertelde over zijn ervaringen als Tweede Kamerlid. Een Tweede Kamerlid heeft enorm veel dossiers waar hij/zij wat van moet vinden en leunt voor standpuntbepaling sterk op de BNC-fiches die ze krijgen. Zo’n fiche geeft een samenvatting van een voorstel van de Europese Commissie en gaat in op de proportionaliteit van het voorstel. Volgens Haverkort volgen de meeste Kamerleden dit voorstel. Simpelweg omdat de materie ingewikkeld is en ze geen deskundige zijn op alle zaken waarover ze moeten stemmen.

“Als Kamerleden zoveel dossiers hebben, hoe benader je ze dan, hoe krijg je hun aandacht?”, vroeg Jolanda Neeft (VVVF/VLK) In de industrie zit veel meer kennis van de dossiers. Dat is inderdaad een mismatch, maar volgens Haverkort is het probleem ook dat Kamerleden hun standpunt baseren op het BNC-fiche. Wanneer ze later aanvullende informatie uit het bedrijfsleven ontvangen, kan het nodig zijn dat ze hun standpunt moeten bijstellen. Dat kunnen ze lastig vinden, aldus Haverkort.

Mengend Nederland is het samenwerkingsverband van NVZ (reinigingsmiddelen), NCV (cosmetica), NAV (aerosols), VLK (lijm en kit) en VVVF (verf en drukinkt).

Bekijk de fotoreportage van Mengend NL Dag