Sandra Corderí Gándara, onderzoeker BIO-CAPPP-project bij MNEXT
‘Ik werk graag mee aan een duurzame toekomst’
‘‘Net als producenten van onder meer kunststoffen, isolatieschuimen en textiel gebruiken ook verf- en lijmfabrikanten aromatische chemicaliën. Dat doen ze om hun producten kwalitatief hoogwaardiger te maken. Zo zorgen die aromaten voor eigenschappen als hechtkracht en glans. Maar ook voor kras- en UV-bestendigheid. Wereldwijd gaat dat jaarlijks om zo’n 122 ton. En al die aromaten worden gemaakt uit fossiele grondstoffen. Dat dat milieubelasting tot gevolg heeft, spreekt voor zich.
Het BIO-CAPPP-project (Biorizon Center for Applications & Products with Premium Properties, red.) wil deze chemische bouwstenen duurzaam maken. We weten inmiddels namelijk dat je aromaten ook uit hernieuwbare bronnen kunt produceren. Voorbeeld daarvan is lignine. Die stof geeft bomen hun stevigheid en komt vrij bij de productie van papier. Ander voorbeeld: niet-eetbare restsuikers uit de landbouwsector. Maar je kunt aromaten ook terugwinnen bij recycling van kunststoffen.
In de afgelopen elf jaar werd de ontwikkeling van bio-aromaten al met succes opgeschaald binnen het Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO en VITO dat samen met de Europese industrie en kennisinstellingen zoals MNEXT, Centre of Expertise (Avans Hogeschool in Breda) werkt aan de technologische ontwikkeling van bio-aromaten.
Lees het volledige interview