RECOAT brengt het laatste nieuws in biobased grondstoffen

De laatste kennis over biobased grondstoffen efficiënt opdoen, kan via RECOAT. Een project van de VVVF en VLK dat producenten en potentiële afnemers bijeen brengt. Doel: kennis over de mogelijkheden met biobased grondstoffen overdragen en ze ook concreet uitproberen in de eigen producten. Het midden- en kleinbedrijf is nadrukkelijk uitgenodigd.

Hoe maak je grondstoffen voor verf, inkt, lijm en kit duurzamer? Jeroen Hagman, projectleider duurzaamheid bij de VVVF, ziet twee richtingen in de branches. Een deel legt de focus op het verlagen van de CO2-voetafdruk door productieprocessen te optimaliseren, groene stroom in te zetten, leveranciers te laten bewegen. Het andere deel focust op vervanging van fossiele door plantaardige, hernieuwbare – biobased - grondstoffen. Hagman: “Het mkb is hierin goed vertegenwoordigd. Ze profileren zich daar ook mee.”

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal en volledig circulair zijn, aldus de Europese afspraken. De VVVF ondersteunt de bedrijven bij de transitie, zowel de CO2-verlaging als de inzet van nieuwe materialen, waaronder biobased. Hagman: “We hebben geen exacte cijfers over de huidige grondstofverhouding fossiel versus biobased in de branche, maar een beste schatting ligt rond de 5 tot 10% procent biobased.” 

Snelle ontwikkelingen

Om de grondstofswitch te stimuleren en versnellen, organiseren Wageningen Food & Biobased Research, VVVF (verf en inkt) en VLK (lijm en kit) de komende anderhalf jaar het project RECOAT. Het expertisecentrum Materiaal en Energie Transitie (MNEXT) van Avans en Hogeschool Zeeland is er ook bij betrokken.

De hoofdmoot van RECOAT bestaat uit drie bijeenkomsten over biobased grondstoffen, vooral gericht op het midden- en kleinbedrijf. “Interactieve bijeenkomsten”, vertelt projectleider Jacco van Haveren, programmamanager Safe and Circular Biobased Products (WUR). „We brengen leveranciers en gebruikers samen om de laatste kennis uit te wisselen en antwoorden te vinden op praktische vragen. Zo creëren we ook nieuwe netwerken.”

Maar vinden vraag en aanbod elkaar niet automatisch in een open economie? Van Haveren: “Grotere bedrijven hebben de arbeidskracht en middelen om zich in de laatste ontwikkelingen te verdiepen, de kleinere niet altijd. Terwijl het mkb doorgaans de drijvende kracht is achter innovaties; zij zijn vaak meer op de lange termijn gericht. En vergeet niet dat de ontwikkelingen in dit kennisgebied razendsnel gaan; er verschijnen telkens nieuwe producten en leveranciers op de markt. RECOAT biedt iedereen de gelegenheid om snel bijgepraat te worden én veel partijen te spreken.”

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #72