Interview met Huisman (PreZero): overheidssteun cruciaal voor betere recycling
In Nederland haalt PreZero jaarlijks ongeveer 100.000 ton gevaarlijk afval op. Meer dan de helft van het ingezamelde gevaarlijke afval wordt gerecycled, hergebruikt of nuttig toegepast. De sector kan nog veel meer bereiken met ondersteunend overheidsbeleid, benadrukt Jakob Huisman, Value Chain Directeur Gevaarlijk Afval.
Het van oorsprong Duitse bedrijf en een internationale speler in de recyclingbranche PreZero wil in elk land met een Lidl of Kaufland supermarkt een vestiging hebben. De ambitie is groot, maar de sector kampt met diverse knelpunten. Zo is er geen goed beeld van de hoeveelheid gevaarlijk afval, ontbreekt het aan verwerkingscapaciteit voor ZZS en is er concurrentie van goedkoop plastic uit het buitenland.
Knelpunt ZZS
Een belangrijk knelpunt is de door de overheid opgestelde lijst van lijst van zeer zorgwekkende stoffen die recycling bemoeilijken. Afval waar een ZZS in zit, al is het maar een paar nanogram, maakt recycling lastiger of zelfs onmogelijk. Het ZZS-afval vraagt om een andere verwerkingsroute, vaak verbranding in een draaitrommeloven, maar die zijn er niet in Nederland. Daarom rijden bedrijven als PreZero honderden kilometers, met duizenden tonnen bruikbaar afval, om het verderop in Europa te laten verbranden.
Groot prijsverschil
Huisman stelt twee oplossingen voor: producenten verplichten minder schadelijke grondstoffen te gebruiken en de overheid laten prioriteren welke ZZS de grootste problemen veroorzaken. Hij benadrukt dat het huidige beleid, waarbij zelfs microscopische hoeveelheden ZZS recycling onmogelijk maken, leidt tot inefficiëntie en onnodig transport over lange afstanden voor verbranding van afval.