Interview met Taco Schoonderwoerd, directeur NBvT

‘’Hout is een onmisbaar onderdeel van een betere wereld” - Hout is milieuvriendelijk, recyclebaar en heeft een goede isolatiewaarde. Volgens Taco Schoonderwoerd, directeur van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), heeft het materiaal het tij mee in de transitie naar een duurzame, groene economie. “Maar zorg als brancheorganisatie wel dat je kunt onderbouwen wat je zegt.”

Bij de NBvT zijn 220 timmerbedrijven aangesloten, die houten kozijnen, deuren, trappen en houtbouwsystemen produceren. In de timmerindustrie in Nederland werken zo’n 13.000 mensen, van wie 8.000 bij de NBvT-leden. De rode draad in al hun activiteiten: hout. Een materiaal dat volgens Schoonderwoerd het tij mee heeft.

“Hout is een van de weinige hernieuwbare grondstoffen – een enorm voordeel in een samenleving die in 2050 volledig circulair moet zijn. Bij duurzaam bosbeheer komt hout uit een onuitputtelijke bron. Een beetje regen, een beetje zon en de bomen groeien vanzelf. Vergeleken met beton, staal en bakstenen komt er tijdens de productie nauwelijks CO2 vrij. Sterker nog, bossen halen juist CO2 uit de lucht en slaan dit vervolgens vele jaren op. Ook als het hout eenmaal is gebruikt, blijft de CO2 eraan gebonden.”

Licht en demontabel

Met hout kun je daarnaast licht en demontabel bouwen. “Houtbouw is zo’n 80 procent lichter dan bouw met traditionele materialen. Dat scheelt niet alleen in transport en verwerking, maar ook in de funderingen die nodig zijn.”

Iets anders is de goede isolatiewaarde. “Houten woningen zijn sneller warm en gemakkelijker warm te houden, dus meer wooncomfort en lagere energielasten.” Ondanks dat het bouwen sneller gaat – er komt een vrachtwagen voorrijden met prefab onderdelen – is houtbouw nu nog niet goedkoper dan bouwen met beton. “Dat komt doordat het nog niet de standaard is. Opschaling zal de kosten automatisch doen dalen. Tegelijk moeten we ons realiseren dat je niet alles in hout kunt bouwen. Een toren van twintig verdiepingen, dat gaat niet.”

Hout is goed recyclebaar; het hoeft aan het einde van de levensduur zelden te worden weggegooid, aldus Schoonderwoerd. “Onze leden werken regelmatig voor opdrachtgevers die vragen om het hout uit gesloopt vastgoed opnieuw te gebruiken.” Samen met vier andere brancheorganisaties werkt de NBvT aan een circulaire geveleconomie. Op termijn moet er een landelijk collectief retoursysteem voor gevelproducten komen.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #67