Product: verf en inkt

Verf en inkt zijn producten die iedereen kent en wel eens heeft gebruikt. Het is een vloeibaar, pasta- of poedervormig product dat in dunne lagen op verschillende materialen wordt aangebracht. Door het drogingsproces verandert het product langzaam in een vaste, duurzame laag.

Waaruit bestaat verf en inkt?

Verf en inkt wordt gemaakt op basis van een recept, een formulering. Zo'n formulering bestaat uit tien tot zestig stoffen, waarbij alle stoffen zorgvuldig op elkaar  zijn afgestemd. Als één stof moet worden vervangen, moet meestal de hele formulering worden aangepast.
De belangrijkste onderdelen zijn:

  1. Bindmiddel
    Het bindmiddel is een hars of een olie. Het bindmiddel zorgt ervoor dat de verschillende stoffen aan elkaar hechten en dat de verf of inkt, na droging, goed blijven zitten op de ondergrond.

  2. Pigmenten
    Pigmenten zijn kleurstoffen in poedervorm.

  3. Oplosmiddelen en verdunningsmiddelen
    Deze stoffen maken het product dunner en vloeibaarder, zodat het gemakkelijk is aan te brengen. Denk hierbij aan water of aan vluchtig organisch stoffen zoals terpentine. In de Verfrichtlijn staat in een tabel (Bijlage II) hoeveel oplosmiddelen in de verschillende producten mogen zitten.

  4. Hulpstoffen
    Tot slot worden hulpstoffen, ook wel additieven genoemd, toegevoegd. Hulpstoffen helpen de eigenschappen van de verf of inkt te verbeteren. Zo wordt in verf gebruikt gemaakt van vulstoffen om er volume aan te geven. De vulstoffen vullen ook gaatjes en scheuren op in de ondergrond wat belangrijk is in bijvoorbeeld muur- en grondverven. In watergedragen verf en drukinkt wordt gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen.
    .

Hoe gebruik je verf en inkt?

Gebruik van verf

Een kwalitatief goede verf is nog geen garantie voor een goed eindresultaat. Dat is ook afhankelijk van de omstandigheden en de wijze waarop het product wordt aangebracht. Schilderen is handwerk waarin nauwkeurigheid erg belangrijk is. De ‘finishing touch’, dat is waar schilders en industriële lakverwerkers voor zorgen. Met goed schilderwerk ziet alles er mooier uit en wat goed in de verf zit, verroest, verrot of vergaat niet. Lees meer over het gebruik van verf

Gebruik van (druk)inkt

De bekendste taak van drukinkt is communiceren. Inkt is met name bekend van kranten en boeken, maar het is ook belangrijk voor verpakkingen. Drukinkt helpt namelijk om te communiceren met de verpakking; het trekt de aandacht in de winkel. Bovendien worden coatings gebruikt om het voedsel in de verpakking te beschermen. Lees meer over het gebruik van drukinkt

Verf en inkt doen hun werk om ons heen