Gebruik van verf

Een kwalitatief goede verf is nog geen garantie voor een goed eindresultaat. Dat is ook afhankelijk van de omstandigheden en de wijze waarop het product wordt aangebracht. Schilderen is handwerk waarin nauwkeurigheid erg belangrijk is. De ‘finishing touch’, dat is waar schilders en industriële lakverwerkers voor zorgen. Met goed schilderwerk ziet alles er mooier uit en wat goed in de verf zit, verroest, verrot of vergaat niet.

Verf kiezen

Om het beste resultaat te krijgen, is het belangrijk dat het juiste product wordt gekozen. Denk in ieder geval aan de volgende zaken:

  • Welke materialen moeten worden geverfd
  • Hoe ziet het oppervlak eruit (glad, ruw, poreus)
  • Welke voorbehandelingen zijn nodig (ontvetten, opschuren)
  • Welke functie heeft de verf: met name beschermend of meer decoratief
  • Welke eisen worden aan de verf gesteld Moet de verf bijv. bestand zijn tegen warmte, chemicaliën, vocht of weersinvloeden.

Verf aanbrengen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak in ieder geval de ondergrond goed schoon en geschikt voor het aanbrengen van de verf. Breng daarna de verf aan met een kwast, roller of spuit. Soms is het nodig meerdere lagen aan te brengen. Laat de verf vervolgens goed drogen. 

Nadat de verf is aangebracht, moet het drogen. Dat gebeurt op verschillende manieren: door verdamping van het oplosmiddel of door oxidatie (met behulp van zuurstof uit de lucht). Voorbeelden hiervan zijn lijnolieverven en alkydharsverven. Hierbij wordt altijd een katalysator, ook wel siccatief genoemd, gebruikt om de droogtijd te versnellen. Zonder siccatief kan het weken duren voordat een verflaag droog is. Er zijn ook tweecomponenten verven, zoals bijvoorbeeld een autoreparatielak. Die verven drogen door het toevoegen van een verharder aan de basisverf.

Hoe zit het met de overschilderbaarheid van een ondergrond met bouwverven? Download hier het VVVF-standpunt

Klaar met klussen? Of een tussenstop? Lees hier over het schoonmaken van kwast en roller.

Veilig klussen

Professionele schilders en applicateurs zijn opgeleid om de klus op veilige en milieuvriendelijke wijze te klaren. Dat geldt niet voor consumenten, ook al is een goede voorbereiding voor hen ook van belang. Of er nu een grootscheepse verbouwing op stapel staat of een kleine reparatie, waar moet op worden geled om milieuvriendelijk en veilig te klussen?

Als de klus zelf wordt geklaard, lees dan eerst goed de informatie op de verpakking en kijk wat de gevaarsymbolen betekenen. Volg ook de volgende regels:
- Lees het etiket en volg de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen op.
- Sluit alle verfproducten zo goed mogelijk af, ook als u even koffie/thee drinkt.
- Plaats en bewaar de verfproducten altijd buiten het bereik van kinderen.
.

Professional of consument

Het maakt verschil of iemand eens in de zoveel tijd schildert of dagelijks werkt met deze producten. Professionele schilders en applicateurs moeten daarom extra voorzorgsmaatregelen nemen. Via de website VeiligmetVerf.nl kunnen zij veiligheids- en gezondheidsinformatie raadplegen en veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) van verschillende producten downloaden.