Schoonmaken van kwast en roller

Het huis opknappen geeft voldoening, maar wat doe je na het verven met de kwast of roller? Spoel ze in ieder geval niet uit onder de kraan, denk aan het milieu! Lees meer over de stappen om de kwast of roller schoon te maken. Bekijk de animatie of ga naar www.spoelverfnooitdoordegootsteen.nl

Als de verfklus klaar is of als je overstapt op een andere kleur, maak dan de kwast of roller schoon. Haal eerst zoveel mogelijk verf van de kwast of roller, bijvoorbeeld door ze langs de rand van het blik of de emmer te schrapen. Probeer zoveel mogelijk verf terug te gieten. Daarna kan je de kwast en roller schoonmaken.

NIET DOEN - Voor het schoonmaken van de laatste restjes watergedragen verf, maak je gebruik van water. Doe dit nooit met een lopende kraan boven een gootsteen of wasbak. Zo spoel je de verfresten in het milieu en dat is niet de bedoeling!

WEL DOEN – Doorloop de volgende stappen:

  • Vul een bak met warm water (ongeveer 40 °C).
  • Doe de kwast of roller er in en laat het zo’n twee uur staan. Voor grote rollers kan het nodig zijn dit een paar keer te doen.
  • Haal de kwast of roller daarna uit de bak en veeg het droog op oud papier of droog ze met een oude doek.
  • Het water met de verfresten is klein chemisch afval en kan worden afgegeven bij de milieustraat van de gemeente. Een andere mogelijkheid is dat je de bak laat staan en wacht tot het water is verdampt. De bak met de gedroogde verf kan daarna bij het huishoudelijk afval.
Kijk voor meer tips op www.spoelverfnooitdoordegootsteen.nl

Volgende dag weer verder?

Een grote verfklus in huis met één bepaalde kleur kan soms enkele dagen duren. Het is dan raadzaam de kwast of roller niet schoon te maken, maar het luchtdicht op te bergen.

Hoe bewaar je de kwast
Wikkel de kwast in een luchtdichte plastic zak of in aluminiumfolie. De volgende dag kan je direct verder met de verfklus. De verf die achterblijft op de folie of de plastic zak moet je laten drogen, waarna het bij het huishoudelijk afval kan worden weggegooid. Zit er meer tijd tussen de klusdagen, berg de kwast met de watergedragen verf dan op in een bewaarsysteem met gel dat bij veel verfwinkels is te verkrijgen.

Hoe bewaar je de roller
Een roller waar watergedragen verf op zit, kan bij kamertemperatuur in een luchtdichte plastic zak worden bewaard. De roller is dan, zelfs na een paar dagen, nog goed bruikbaar. De verf op de plastic zak moet je laten drogen, waarna het gewoon bij het huishoudelijk afval.

Download de folder met stappen