Gebruik van (druk)inkt

De bekendste taak van drukinkt is communiceren. Inkt is met name bekend van kranten en boeken, maar het is ook belangrijk voor verpakkingen. Drukinkt helpt namelijk om te communiceren met de verpakking; het trekt de aandacht in de winkel. Bovendien worden coatings gebruikt om het voedsel in de verpakking te beschermen.

Soorten drukinkten

Inkten voor hoogdruk en offset

Een groot aantal van deze inkten zijn oleo-harsachtige inkten die drogen door oxidatie. Kleurmakers zijn altijd synthesepigmenten, organisch en soms van minerale oorsprong, of een carbon black. De verdunners zijn over het algemeen lichte of middelzware minerale oliën. 

Inkten voor flexografie en heliogravure

Inkten die drogen door verdamping van de vluchtige oplosmiddelen. Er wordt onderscheid gemaakt naar:

  • flexografische inkten: bij deze inkten bestaan de oplosmiddelen grotendeels uit alcoholen en/of water. De kleurgevers zijn pigmenten (organische of minerale) of oplosbare kleurstoffen. Deze inkten worden gebruikt om papier, karton, pakpapier, polyethyleen te bedrukken.
  • helio-editie inkten: de oplosmiddelen zijn alifatische of aromatische koolwaterstoffen en de kleurgevers zijn organische pigmenten. Deze inkten zijn bestemd voor het drukken van folders, catalogi, enz. altijd op papier.
  • helio-verpakking (of decoratie) inkten: deze inkten kunnen diverse vluchtige oplosmiddelen bevatten (alcoholen, esters, ketonen). De kleurgevers zijn pigmenten en soms kleurstoffen. Met deze inkten kunnen de meest diverse dragers worden bedrukt zoals papier, metaal en kunststof, op grond van de uitgebreide keuze hars/oplosmiddel.

hoogdruk of boekdruk
Inkten voor inktjet

Gekleurde vloeistoffen met verschillende samenstellingen.

Inkten voor xerografie

Smeltbare gekleurde poeders (toners) die worden gebruikt in een elektrostatisch proces.

Inkten voor zeefdruk

Vloeibare inkten die op verschillende wijze kunnen drogen (afhankelijk van het recept): door oxidatie, door evaporatie van de vluchtige oplosmiddelen, door fotopolymerisatie of door katalyse. Ze worden gebruikt voor het bedrukken van de meest uiteenlopende materialen en voor voorgevormde voorwerpen zoals flacons.