Focco Vijselaar in Verf-Inkt Magazine: verdienvermogen onder druk

Focco Vijselaar, directeur VNO-NCW, gaf tijdens de VVVF-jaarvergadering 2023 zijn visie op de Nederlandse economie. Die is de afgelopen jaren flink gegroeid, maar daar is nu een einde aan gekomen. De groei zwakt de komende jaren verder af, de arbeidsmarkt blijft een kopzorg, evenals de krimp van delen van de industrie

Het verdienvermogen van Nederland staat onder druk, waarschuwde Focco Vijselaar, directeur VNO-NCW, tijdens zijn presentatie op VVVF’s jaarvergadering in Putten. De economie is de afgelopen jaren weliswaar flink gegroeid, maar begint nu af te vlakken. Dat heeft volgens hem meerdere oorzaken. Zo blijft de arbeidsproductiviteit in Nederland enorm achter in vergelijking met andere landen in Europa en landen als de VS. Ook hebben ondernemers grote moeite om personeel te vinden in de overspannen arbeidsmarkt met 114 vacatures op 100 werkzoekenden.
“Daarom merken politici momenteel nog niets van de economische teruggang”, aldus Vijselaar. Het zorgt voor lastige discussies tussen de ondernemersorganisatie en politici die het bedrijfsleven als pinautomaat willen gebruiken om allerlei zaken, zoals armoedebestrijding, te financieren. Zo was de groei van de winst bij het mkb in 2022 1,5 procent. Zo laag is het nog nooit geweest.

Dreigende loon-prijsspiraal
De historisch hoge loongroei -7,1 procent in 2023- is volgens Vijselaar verder los komen te staan van de economische werkelijkheid van bedrijven en sectoren en niet lang vol te houden. Bedrijven moeten kostenstijgingen doorberekenen om te kunnen blijven investeren in de toekomst. “We willen allemaal een duurzamere economie. Maar verduurzaming kost wel geld”, benadrukte de directeur van VNO-NCW.

Het grootste probleem is de stagnering van de arbeidsproductiviteit. Die groeit al decennia nauwelijks meer in Nederland. Ook in de rest van Europa stagneert de arbeidsproductiviteit, zeker in vergelijking met de Verenigde Staten. Het CBS becijferde onder meer dat de commerciële sector in Nederland in de periode 1996-2021 gemiddeld jaarlijks slechts 0,6% groeide dankzij een hogere arbeidsproductiviteit. De overige groei – gemiddeld 1,5% per jaar – kwam door meer inzet van arbeid en kapitaal. [..]

Regeldruk
Ondernemers hebben verder te kampen met almaar toenemende en veranderende regelgeving van de overheid. Voor een derde van het mkb zijn de regels niet werkbaar meer laat onderzoek zien. Ze hebben het ene voorschrift nog niet doorgevoerd of het volgende staat alweer op stapel. Er is volgens hem een breed verlangen naar stabiliteit en rust. “Dat is een belangrijke boodschap van VNO-NCW aan de politiek”, benadrukte Vijselaar.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #70