VVVF/VLK biedt ondersteuning bij de ARIE-plicht

Sinds 1 januari geldt voor een aantal bedrijven dat met gevaarlijke stoffen werkt de verplichting van een aanvullende RI&E, kortweg ARIE. Naar verwachting vallen veel bedrijven uit de verf- en drukinktindustrie eronder. Het vaststellen van de ARIE-plicht vergt veel uitzoekwerk en documentatie. De VVVF/VLK biedt hulp.

De Nederlandse industrie is inmiddels vertrouwd met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen geldt sinds 1 januari 2023 de plicht van een aanvullende RI&E, kortweg ARIE. De ARIE-verplichting is een Nederlandse vondst, in Europa kent men zo’n verplichting niet.

Voor ARIE-plichtige bedrijven gelden zwaardere eisen dan de standaard RI&E. Zo moeten ze een veiligheidsbeheersysteem en een intern noodplan hebben. Bedrijven hebben tot 1 januari 2024 om aan deze eisen te voldoen. De hamvraag voor bedrijven op dit moment is: ben ik ARIE-plichtig of niet? En dat is best wel een puzzel, weet Jeroen Hagman (projectleider duurzaamheid VVVF/VLK).

“In de herziene regelgeving is gekozen voor drempelwaarden per gevaarsindeling, gemiddeld zo’n 30 procent van de BRZO-waarden, zodat je als bedrijf makkelijker kunt zien of je onder de verplichting valt of niet. Als je boven een bepaald tonnage zit, val je onder ARIE. Voor elke categorie van gevaarlijke stoffen is dat getal anders”, vertelt Hagman.

De brancheorganisaties hebben een handreiking ontwikkeld waarmee bedrijven kunnen vaststellen of ze ARIE-plichtig zijn. De VVVF/VLK biedt daarbij de helpende hand.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #66