Grondstoffenleveranciers komen in beweging voor duurzame grondstoffen

Formuleerders hebben duurzame grondstoffen nodig om hun recepturen verder te verduurzamen, stelt Mengend Nederland. Grondstoffenleveranciers breiden hun productportfolio gestaag uit met hernieuwbare grondstoffen die tevens een verlaagde CO2-voetafdruk hebben. Verdere opschaling van de productie is nodig om aan de groeiende vraag te voldoen. Dat blijkt uit een rondgang van Verf & Inkt Magazine langs buitengewone VVVF-leden die grondstoffen produceren of distribueren.

Mengend Nederland roept in zijn manifest van december 2021 de grondstoffenleveranciers op de productie van duurzame grondstoffen in Nederland en Europa te stimuleren. Bedrijven kondigden de laatste jaren al meerdere grote investeringen aan. Die lijken nu in een stroomversnelling te komen. Er zijn meer en meer voorbeelden van aangekondigde investeringen en fabrieken die al on stream zijn. Het blijft echter lastig om de huidige en toekomstige productiecapaciteit te achterhalen. Bovendien gaat het in sommige gevallen om pilot plants en zijn de benodigde hoeveelheden voor de formuleerders nog lang niet altijd in industriële hoeveelheden beschikbaar.

Verf & Inkt Magazine hield daarom een rondgang langs de buitengewone VVVF-leden die zich onder meer op de productie of distributie van grondstoffen richten. Hieronder volgt een selectie van de antwoorden op vier vragen:

  1. Wat is in uw bedrijf de definitie van duurzame grondstoffen: ligt de nadruk op LCA/CO2-voetafdruk of op hernieuwbaar/biobased?
  2. Hoe stimuleert uw bedrijf de duurzame productie van grondstoffen in Nederland en Europa? Heeft u daarvan voorbeelden?
  3. Hoe gaat uw onderneming om met kritische geluiden over chemische producten die haaks staan op wetenschappelijke feiten?
  4. In hoeverre houdt uw bedrijf bij de ontwikkeling van duurzame grondstoffen rekening met de keten?

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #62
Lees ook: Interview met VVVF-directeur Jaitske Feenstra over het Manifest van Mengend Nederland