Interview met cao-onderhandelaars van FNV, CNV en VVVF

De onderhandelingsdelegatie van de VVVF bereikte half juni een akkoord met de vakbonden over een nieuwe cao. De betrokken partijen zijn tevreden over het resultaat. VVVF-directeur Jaitske Feenstra, VVVF-onderhandelaar Robbert van der Eijk en vakbondsbestuurders Yolanda Reus en Alptekin Akdoğan vertellen over de speerpunten.

De sfeer aan tafel was constructief, ondanks dat werkgevers en werknemers het niet altijd eens waren. Zo kijkt VVVF-directeur Jaitske Feenstra terug op de vier onderhandelingssessies die in een tijdsbestek van anderhalve maand plaatsvonden. “Een cao gaat over veel meer dan loon”, benadrukt ze, “maar veel mensen zien dit toch als het belangrijkste onderdeel. Laat ik daarom beginnen met te zeggen dat we een loonstijging van 3,5 procent hebben afgesproken per 1 mei en een aanvullende stijging van 2,25 procent per 1 januari 2025. Een mooi eindbod. Niet voor niets heeft 66 procent van de CNV-leden en 63 procent van de FNV-leden ermee ingestemd.”

Robbert van der Eijk, VVVF-delegatielid

De afgesproken loonstijging is reëel en doet recht aan de omstandigheden in de sector, aldus VVVF-onderhandelaar Robbert van der Eijk, in het dagelijks leven directeur van De IJssel Coatings in Moordrecht. “De marges staan onder druk. Veel collega’s hebben te maken met een volumedaling en substantieel gestegen kosten.“

Yolanda Reus (FNV) en Alptekin Akdoğan (CNV)

“De onderste loonschaal is doorgehaald, omdat we met elkaar hebben vastgesteld dat er voor het minimumloon geen plek is in deze cao”, steekt FNV-onderhandelaar Yolanda Reus van wal. “De koninklijke route, die inhoudt dat vervolgens álle schalen een tikkeltje omhooggaan, hebben we niet bewandeld. Aan de bovenkant is er wel een loontrede bijgekomen, maar al met al is dit voor ons een suboptimale oplossing. Anderzijds hebben we oog voor de situatie in de sector. Ik heb dit jaar drie sociaal plannen moeten afsluiten; dat is ook niet voor niets.”

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt verf- en drukinktproducenten volgens CNV-onderhandelaar Alptekin Akdoğan om te kijken hoe ze de productiviteit van het bestaande personeel kunnen verhogen. “Dat kan bijvoorbeeld met ontziemaatregelen voor ouderen. Uit onderzoek blijkt dat hun productiviteit toeneemt als je de druk verlaagt.” Reus: “Wij noemen dit een generatiepact: oudere werknemers gaan minder werken en creëren daarmee plaats voor jongeren. Zo ontstaat solidariteit tussen de generaties in de sector.’

Lees het volledige interview in Verf & Inkt Magazine #72