Sterre Bakker, Senior Chemist Paint & Application bij Allnex

‘De coatingwereld: een sector met toekomst’

Sinds begin 2023 ben ik bij Allnex in dienst. Eigenlijk wilde ik meteen daarna al in de industrie aan de slag. Maar toen kwam ineens een mooi PhD-project voorbij en besloot ik eerst dáár voor te gaan. Januari vorig jaar verdedigde ik mijn proefschrift met de titel ‘Waterborn Barrier Coatings on Paper Board’. Coatings op waterbasis dus die, aangebracht op karton een barrière vormen voor water, vet, zuurstof etcetera , met name in voedselverpakkingen.

Ik heb onderzocht wat bepalend is om de beste barrière-eigenschappen te krijgen. Dat is voor al die stoffen verschillend. Olie vraagt bijvoorbeeld om een coating zonder defecten, water om een andere chemische structuur en om een dikkere laag. Bestaande verpakkingen zijn daardoor doorgaans voorzien van meerdere coatinglagen om tegen álles bestand te zijn.
Mijn onderzoek heeft inzichten gebracht voor het ontwikkelen van één laag voor alles. Dat is eenvoudiger voor de productie, scheelt materiaal en is – natuurlijk óók heel belangrijk – veel beter voor het recycleproces. Want daarin moeten papier en coatings weer van elkaar gescheiden worden.

Mijn PhD was een bilateriaal project tussen TU Eindhoven en BASF. Ik hoop dat ze er bij dat bedrijf mee verder gaan en dat het een goede stap zal zijn in het duurzaamheidsproces om van plastic naar papieren verpakkingen te komen.

Wereldwijd werken bij Allnex zo’n 5.000 mensen; hier iets van 350. Maar de sfeer is heel persoonlijk en gemoedelijk. Je kent elkaar. Ook daardoor heb ik het erg naar mijn zin. Wil me hier graag doorontwikkelen in de coatingwereld. Verdiepen en verbreden dus. Het is een sector met toekomst. Coatings zijn overal om je heen. Daarbij is duurzaamheid een ‘hot topic’. Daarin blijft veel te verbeteren en dus zal onderzoek altijd nodig zijn…’’

Lees het volledige interview

Lees meer interviews met onderzoekers