Wat verandert er in PGS 15?

De PGS 15 – de richtlijn over de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen – wordt herzien. De afgelopen maanden konden PGS-gebruikers commentaar leveren op het concept. De belangrijkste wijzigingen én de gevolgen voor de verf- en drukinktindustrie op een rij. ‘Veel blijft hetzelfde, een paar verbeteringen en een paar pijnpunten,’ zegt Eddie Alders namens de VVVF.

De richtlijnen in de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) worden vastgesteld door bedrijfsleven en overheid samen. Aan tafel zitten veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten, de brandweer, de Arbeidsinspectie, grote bedrijven en brancheorganisaties, waaronder de VVVF. PGS-richtlijnen zijn opgebouwd rond doelen, scenario’s en maatregelen. Zij beschrijven de belangrijkste risico’s van allerlei soorten bedrijfsactiviteiten voor arbo-, milieu- en brandveiligheid, en wat bedrijven moeten doen om die risico’s te voorkomen, bestrijden en beheersen.

Het PGS-team heeft zich de laatste tijd gebogen over de herziening van de PGS 15, die is gericht op het veilig opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking. “Er is uitvoerige discussie geweest over de maatregelen die bedrijven moeten treffen”, zegt Eddie Alders, chemicus, milieujurist en zelfstandig consultant. Alders treedt in dit dossier op als woord- en penvoerder namens de VVVF.

Ziet Alders de herziening al met al als een verbetering of verslechtering voor de verf- en drukinktindustrie? “We moeten het niet groter maken dan het is. Veel blijft hetzelfde, er zijn wijzigingen in ons voordeel én een paar pijnpunten. Bij de meeste bedrijven zal 80 procent van de nieuwe PGS 15-regels vergelijkbaar zijn met hun huidige vergunningvoorschriften.”

Relevante wijzigingen voor de achterban zijn:

  1. Verplichte open ruimte gaat van 10 naar 15 meter
  2. Buitenopslag gasflessen wordt verplicht
  3. Journaalverplichting enorm verzwaard
  4. Geen zonnepanelen meer op daken
  5. Verruimde opslagmogelijkheden op verdiepingen
  6. Begrippen ‘in- en uitpandig’ vervallen
  7. Omslagpunt blijft 10 ton, maar nieuwe tussencategorie

 Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #70