Arbeidskrapte en opleidingen - interview met VAPRO en ROVC

De VVVF organiseert met onderwijsinstituten ROVC Technische Opleidingen en VAPRO vakopleidingen in de verfbranche. Praktische basisopleidingen om veilig en met kennis van zaken aan de slag te gaan bij verf-, inkt- en coatingbedrijven. Door arbeidskrapte, maar ook door de vergrijzing, stijgt de vraag naar snelle, toegespitste cursussen. “De demografie hakt erin de komende jaren. Veel ervaren personeel gaat met pensioen.”

Cursisten van de vakopleiding Verfengineer (ROVC) of de opleiding Verfvakman (VAPRO) zijn tegenwoordig diverser. In allerlei opzichten. Hij of zij is vaker een zij-instromer op de arbeidsmarkt, wat ouder en mogelijk arbeidsmigrant. Ook de opleidingsachtergrond is gevarieerder, net als de beheersing van het Nederlands. Dat maakt de groepsindeling wat lastiger, stelt Sander Fielt, Productmanager Technisch Onderwijs bij ROVC. “En het vergt meer flexibiliteit van de docent die alle cursisten op hetzelfde eindniveau moet brengen.”

Toch neemt het slagingspercentage niet af. Het gaat dan ook om gemotiveerde mensen, stelt onderwijskundige Niels Korst, manager Operations & HR van VAPRO. “Het zijn mensen die geïnteresseerd zijn in techniek maar er nog niet eerder in werkten. De sector is financieel aantrekkelijk. Het gaat vaak om ploegendiensten, maar daar staat een goede beloning tegenover. Dat trekt.”

Vakmanschap
De meeste cursisten hebben een operationele, hands-on functie, en krijgen een toepassingsgerichte basisopleiding. Fielt: “Wij leiden op zonder ballast. Zo noemen we dat. Het is echt beroepsgerichte, praktische kennis, uit het hier en nu.” De stof sluit direct aan bij de dagelijkse praktijk en in de lessen worden veel praktijkvoorbeelden besproken en praktijkopdrachten gegeven. Korst: “Juist de dagelijkse, herkenbare voorbeelden blijven goed hangen.”

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #69