‘Overheid, scheer niet alle chemische bedrijven over één kam’

Aan initiatieven om de regeldruk te verminderen geen gebrek, maar de resultaten zijn op z’n zachtst gezegd niet om over naar huis te schrijven. Vooral de chemische maakindustrie is de spil in allerlei wet- en regelgeving, wat zwaar drukt op de bedrijven. De VVVF luidt de noodklok.

VVVF-directeur Jaitske Feenstra sprak laatst een lid van haar brancheorganisatie, een verfproducent met zo’n 25 medewerkers. Vijftien jaar geleden hield een van zijn mensen zich een tot twee dagen per week bezig met wet- en regelgeving, vertelde hij. Tegenwoordig is dat de hele week, en eigenlijk is dat nog niet genoeg. “En zo zijn er nog veel meer gevallen. Ongelooflijk, toch?”, zegt Feenstra.

De VVVF is absoluut niet tegen regels, benadrukt ze. “Onze leden zijn voor verduurzaming, voor een beter milieu, voor veilige en gezonde werkomstandigheden. Maar er komt steeds meer bij en er gaat zelden iets af. Nieuwste loten aan de stam zijn de Europese Green Deal waaronder de Chemicals Strategy for Sustainability (CSS). Uit onderzoek van de Europese chemiekoepel Cefic blijkt dat de verfindustrie hierdoor hard wordt geraakt. Kleinere bedrijven dreigen te bezwijken onder die last.”

Brandbrief

Niet dat het onderwerp niet op de politieke agenda staat. Al in 2000 werd Actal opgericht, een adviescollege dat de regeldruk van nieuwe en bestaande wetten in de gaten hield. In 2017 werd Actal omgedoopt tot het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). [..] Maar resultaat blijft vooralsnog uit, helaas. Zo schreef het ATR in zijn jaarverslag 2022 dat er te weinig kennis is over regeldruk op ministeries. Beleidsmakers hebben vaak onvoldoende oog voor de uitvoerbaarheid van regels in de praktijk. Daarom heeft de VVVF in het samenwerkingsverband Mengend Nederland – met naast de VVVF ook de brancheverenigingen NVZ (was- en reinigingsmiddelen), NCV (cosmetica), NAV (aërosolen) en VLK (lijmen en kit) – afgelopen maart een brandbrief geschreven aan het kabinet. Met als voornaamste boodschap: de onstuitbare stroom nationale en Europese regels verplettert het mkb in de chemische maakindustrie.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #68