Hanneke Siebe, PhD-student aan Rijksuniversiteit Groningen

"Op weg naar een volledig duurzame verf"

Binnenkort mag ik mijn proefschrift verdedigen en hoop ik te promoveren. Daarmee komt dan een einde aan een periode van vier jaar onderzoek. Het idee daarachter was én is om tot een volledig duurzame verf en coating te komen.

Natuurlijk, verf op waterbasis is er al lang en wordt bijna overal gebruikt. Dat is mooi, want water als oplosmiddel is minder schadelijk voor de gezondheid én ruikt minder sterk dan terpentine. Maar het eindproduct bevat nog altijd ingrediënten uit fossiele olie. Veiliger en duurzamer is het gebruik van plantaardige grondstoffen.

Arabisch gom

Ik heb in mijn onderzoek heel veel proeven gedaan met Arabische gom, een harsachtig product afkomstig van enkele acaciasoorten. Dat lost goed op in water en zorgt er net als fossiele grondstoffen voor dat aangebrachte verf een mooie, gladde en dichte laag wordt. Het droogt mee met de verf en kan dan niet meer opnieuw oplossen. Daardoor ontstaat een sterke laag die – net als bij traditionele verf en verf op waterbasis – de levensduur van behandelde producten helpt verlengen.

Mijn onderzoek heeft laten zien waar de moleculen bij modificatie van structuur veranderen en hoe dat precies werkt. Het heeft uitgewezen dat verf met hernieuwbare ingrediënten dankzij die veranderingen dezelfde beschermende eigenschappen kan hebben. Alleen, het is wel een geheel nieuw soort product geworden. Dus dat kan niet morgen of overmorgen al op de markt zijn. Maar het onderzoek en de uitkomsten ervan zijn wél een belangrijke stap in die richting. 

Lees het volledige interview

Lees meer interviews met onderzoekers