Daan van Es, scientist bij Wageningen Food and Biobased Research, WUR

"CHAMPION richt zich op vervanging van thermosetmaterialen in coatings, rubbers, industriële lijmen etc. door biobased materialen"

Nieuwe concepten bedenken om tot een circulaire economie te komen’, dat is wat mij en de teams waarbinnen ik werk bezighoudt. Heel vaak zijn dat chemische vraagstukken en puzzels. Kortom, het is onze ambitie bij te dragen aan een groene toekomst.

Ik ben niet per se een coatingsspecialist, al doen we wel veel contractonderzoek in opdracht van bedrijven uit de coatingssector. WUR kent diverse onderdelen. Wij behoren tot de poot Agrotechnologie & Voeding, waarbij mijn directe collega’s en ik voornamelijk aan ‘non-food’ werken. Industrie en overheid zijn onze opdrachtgevers.

We doen heel veel onderzoek naar de mogelijkheid om traditionele grondstoffen, chemicaliën en materialen te vervangen door hernieuwbare producten. Dat is een breed gebied. Het loopt bij wijze van spreken van asfalt en coatings tot surfactants, wasmiddelen en producten voor personal care. Veelal toegepaste wetenschap dus, geïnspireerd op maatschappelijke vraagstukken. Doel: innoveren door een probleem op te lossen of een product, dienst of techniek te ontwikkelen. De ene keer zijn onze onderzoeken kort, de andere keer vergen ze meerdere jaren.

Biobased materialen

Een bijzonder onderzoek waar ik momenteel zeker een dag in de week aan werk, is een project in opdracht van de Europese Unie, CHAMPION genaamd. We doen dat samen met de universiteit van York in het Verenigd Koninkrijk en in een consortium met diverse organisaties, gespecialiseerde bedrijven en eindgebruikers.

CHAMPION richt zich op vervanging van thermosetmaterialen in coatings, rubbers, industriële lijmen et cetera door biobased materialen. De overgang naar een circulaire economie wordt namelijk bemoeilijkt doordat de chemische structuur van de meeste op aardolie gebaseerde grondstoffen zich niet leent voor recycling. Bovendien zijn vele daarvan niet afbreekbaar. Hoofddoel van het project is de ontwikkeling van nieuwe, veilige en herbruikbare materialen van biologische oorsprong voor onder meer huishoudelijke producten, windturbinebladen en coatings voor meubels en interieurs van auto’s.

Ook echt zo’n puzzel waarmee je een structurele bijdrage kunt leveren. Het onderzoek duurt in totaal 3,5 jaar. We zijn nu over de helft. Aan het einde van het project hebben we als het goed is inzicht in de levensvatbaarheid van nieuwe biobased chemicaliën en hebben we kennis verzameld op vele bijkomende vlakken als toxiciteit, biodegradeerbaarheid en dergelijke. Daarna kan de industrie er dan verder mee aan de slag.

Download het volledige interview

Lees meer interviews met onderzoekers