Ellard Hooiveld, promovendus aan Wageningen University & Research

"Het uiteindelijke doel is een alles in één duurzame verf"

‘Mijn promotieonderzoek draait om de vraag of het mogelijk is een verf te maken waarvoor geen grondlaag of andere voorbehandeling nodig is. Dat scheelt niet alleen tijd, maar het spaart ook oplosmiddel en vervoer uit. Lange tijd werd dit idee voor onmogelijk gehouden.

Het vraagt namelijk dat verschillende bestanddelen van de verf precies hun juiste plek opzoeken tijdens het droogproces. In goed jargon noemen wij dat stratificatie. Dus stoffen die voor een goede hechting van de coating zorgen komen op de ondergrond terecht, de stoffen die tegen krassen of aangroei werken juist aan het oppervlak. En de uiteindelijke samenstelling van die laagjes mag nauwelijks variëren met de temperatuur of luchtvochtigheid, of afhangen van het feit of je een tafelblad, muur of plafond schildert.

Inmiddels denken we dat het toch mogelijk moet zijn om de laagvorming goed te controleren. Mijn onderzoekswerk is geslaagd als het lukt om dat aan te tonen. Het bedrijf waarmee ik samenwerk, Nouryon, kan dan de benodigde ingrediënten gaan ontwikkelen en produceren. Dan duurt het waarschijnlijk nog vele jaren voordat je daadwerkelijk een alles-in-één-verf in de winkel kunt kopen, maar het vooruitzicht maakt dat dit werk precies biedt wat ik zoek: ik vind het fijn om uit te zoeken hoe iets fundamenteel in elkaar zit, om met die kennis iets nuttigs te doen voor de wereld.

Download het volledige interview

Lees meer interviews met onderzoekers