Interview Marianne Thieme, oud-Kamerlid en oprichter Partij voor de Dieren

“Stel gezamenlijk een innovatieagenda op” - Marianne Thieme, voormalig fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, ging tijdens VVVF’s algemene ledenvergadering met de ondernemers in gesprek over de maatschappelijke agenda die het politieke veld bepaalt. Ze adviseerde om gezamenlijk een innovatieagenda op te stellen om het gebruik van plantaardige grondstoffen te vergroten. “Fossiele grondstoffen zijn een doodlopende weg”, zei Thieme.

Marianne Thieme is volgens Raymond de la Court, voorzitter van de VVVF, als geen ander in staat om de VVVF-achterban perspectief te bieden op de grote thema’s die nu in de maatschappij spelen. En hoe de sector duurzaam kan ondernemen en welke rol de politiek hierbij speelt. De la Court leidde het debat tijdens de algemene ledenvergadering van eind vorig jaar in kasteel De Vanenburg in Putten.

De wereld om ons heen is onzeker, vatte Thieme het samen, en de politiek is onbetrouwbaar, bezig met overleven van alle crises. “De focus in de politiek ligt op de korte termijn en op deelbelangen van partijen die lobbyisten kunnen inhuren. Er wordt gekeken naar kleine dossiers. Daar hebben we alle data van, maar de politiek mist het om de dwarsverbanden ertussen te leggen.”

Maar wat kunnen de ondernemers in de zaal met het feit dat de politiek onbetrouwbaar en lastig voorspelbaar is, vroeg De la Court zich af. Welke adviezen heeft Thieme voor hen?

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #66