Gastcolumn van Connie Paasse, Green chemistry campus

Wanneer komen duurzame grondstoffen voor verf en inkt in industriële hoeveelheden beschikbaar?”, werd mij gevraagd. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik ben absoluut optimistisch gestemd. Connie Paasse is gastcolumnist in het maartnummer van Verf & Inkt Magazine.

“Op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom, waar we duurzame, chemische innovatie faciliteren, zie ik de ontwikkelingen van nabij. En die gaan snel!”, schrijft Connie Paasse. Ze beschrijft verschillende initiatieven van verduurzaming van grondstoffen, zoals biobased aromaten en zeewier. Het kleurenapplicatiecentrum KLAC is ook bij de Green Chemistry gevestigd dat onderzoek doet naar natuurlijke kleurstoffen. Denk aan rood uit mais, zwart uit tuinbonen, geel uit uienresten en blauw uit algen.

Connie Paasse besluit haar column met een oproep: “Er is op dit moment vanuit de industrie al veel interesse in biobased ingrediënten, maar het is nu de hoogste tijd om samen in de keten op te schalen! Ik wil de vraag dus omdraaien: wat gaat de verfindustrie doen om te zorgen dat duurzame grondstoffen in industriële hoeveelheden snel beschikbaar komen en ingezet kunnen worden? Participeer, investeer, lobby!
Kortom: pak je rol in de transitie en wordt koploper, en spekkoper! Ik nodig je uit op de Campus om hier samen mee aan de slag te gaan.”

Lees de volledige column in Verf & Inkt Magazine #62