Opleiden: een investering die zich altijd terugbetaalt

De VVVF-leden hechten veel waarde aan goed opgeleide werknemers. Scholing zorgt niet alleen dat bestaande medewerkers met meer plezier werken, productiever zijn en langer inzetbaar blijven, maar ook dat mensen van buiten de sector kunnen instromen. Geen overbodige luxe in een tijd van personeelstekort. Verf & Inkt Magazine ging in gesprek met opleiders voor de verf- en drukinktindustrie: VAPRO en ROVC.

Zonder vakbekwaam personeel geen goede verf- en drukinktproducten en zonder voldoende menskracht geen continuïteit in het productieproces. Een opleiding is een oplossing voor dit kwalitatieve én kwantitatieve vraagstuk. Twee vliegen in één klap dus. Wat is nu het belangrijkste kenmerk van een goede verfopleiding? De opleidingsinstituten VAPRO in Den Haag en ROVC in Ede laten er geen misverstand over bestaan: de koppeling met de praktijk.

Direct toepasbaar
“Opleiden is vooral zinvol als de nieuwe kennis en vaardigheden direct toepasbaar zijn in het dagelijks werk. Wat je vandaag leert, moet je morgen kunnen gebruiken. Een deel van onze doelgroep wordt namelijk niet per se enthousiast van leren. Niet iedereen heeft positieve schoolervaringen gehad in het verleden. Zoveel mogelijk aanhaken bij de praktijk is dé manier om mensen gemotiveerd te houden en te zorgen dat het geleerde beklijft”, zegt Sander Fielt, productmanager bij ROVC.

In de keuken kijken
De opleiding Verfvakman van VAPRO en de VVVF is op dezelfde praktische leest geschoeid. “Wij geven aantrekkelijk onderwijs, waarbij de theorie is beperkt tot het noodzakelijke. De lessen vinden plaats op diverse werkplekken. Zo loopt er nu een traject waaraan vier verfproducenten deelnemen. De medewerkers zitten bij elkaar in de klas en krijgen les in de verschillende bedrijven. Het is leuk en leerzaam om bij elkaar in de keuken te kijken en de eigen technieken te vergelijken met die van collega’s”, zegt consultant Henri Beerda.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #61