Gastcolumn van Jan-Willem Toering, KNCV

"De afgelopen lockdown kwam voor de kozijnen van ons huis als geroepen. Die waren er namelijk belabberd aan toe. Inmiddels zijn ze van een nieuw likje verf voorzien en kunnen ze er weer een paar jaar mee,” schrijft Jan Willem Toering, directeur van de KNCV, Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Hij schreef deze keer de gastcolumn in Verf & Inkt Magazine over de onzichtbare kant van verf zichtbaar maken.

Verf is een veelzijdig en innovatief product, al is lang niet iedereen zich daarvan bewust. Bovendien kijkt eenieder ernaar vanuit zijn eigen perspectief. Voor de gemiddelde consument zit de veelzijdigheid hem in het uitgebreide kleurenpalet. Waar de consument zijn hoofd breekt over de keuze tussen Magic Mud en Limestone Honey, daar gaat het hart van de chemicus sneller kloppen bij het ontwikkelen van zelfherstellende lak of het inzetten van garnalenschillen als grondstof van verf en inkt.

Voor de industrie zelf gaat verf en inkt ook over de schaarste van grondstoffen en steeds toenemende wet- en regelgeving. Katrien Keune, Head of Science van het Rijksmuseum ziet weer een andere kant van verf. Zij doet onderzoek naar De Nachtwacht en ziet een zeer complex chemisch systeem dat constant verandert en reageert met de omgeving. Dat witte hondje op de voorgrond bijvoorbeeld was oorspronkelijk helemaal niet wit. Kortom, het perspectief van waaruit je kijkt bepaalt wat je ziet.

Lees de hele gastcolumn in Verf&Inkt Magazine #59