Hoge waardering voor MengendNL Dag over duurzaam stoffenbeleid

Op 17 januari 2024 vond in Antropia (Driebergen) de Mengend Nederland Dag plaats, de jaarlijkse bijeenkomst voor de 'mengende' sector. Deskundige sprekers informeerden en inspireerden de ca. 140 deelnemers over de uitdagingen en kansen in de sector. De zeven presentaties gingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals REACH, CLP, EU-uitbreiding en duurzaamheidsclaims. 

Een van de belangrijkste boodschappen van de dag was dat de chemische maakindustrie alert moet blijven op de veranderingen in de wet- en regelgeving. Zo brengt de CLP-revisie nieuwe eisen met zich mee, bijv. voor de lettergrootte en de kleur van de tekst op het etiket, en voor reclame van mengsels met gevaarlijke stoffen. De REACH-revisie uitgesteld tot 2025, maar ook die wetgeving brengt ingrijpende eisen met zich mee, zoals de MAF (mixture assessment factor) en de GRA (generic risk management approach).

De Europese verkiezingen in juni 2024 kwamen langs op de bijeenkomst in het verhaal van Reinier van Lanschot, lijsttrekker van Volt voor het Europees Parlement. . De EU is aan hervorming toe, stelde hij. Trends zoals vergrijzing, klimaatverandering, geopolitieke machtsverschuivingen en digitalisering (AI), en ook de EU-uitbreiding geven hier aanleiding toe. Hij daagde de deelnemers uit om na te denken over hoe zij, als Nederlandse bedrijven, kunnen inspelen op deze trends en hun innovatiekracht kunnen behouden en versterken.

In het middagdeel werd er gesproken over de nieuwe wetgeving over duurzaamheidsclaims, dat greenwashing tegen moet gaan. Het Impulsprogramma Chemische Stoffen werd vervolgens toegelicht en als laatste stonden de vereisten voor ‘due diligence wetgeving’ (CSRD en CSDDD) op het programma. Vraag is wanneer een bedrijf gepast zorgvuldig (due diligence) handelt.

De Mengend Nederland Dag liet grote betrokkenheid zien. De deelnemers stelden vragen en gingen het gesprek aan, met de sprekers en met elkaar gaan. Het laat zien dat de chemische maakindustrie volop aan de slag is met alle veranderingen, maar dat het voor veel bedrijven ook een grote opgave is om alles bij te benen.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #70

Mengend Nederland is het samenwerkingsverband van NVZ (reinigingsmiddelen), NCV (cosmetica), NAV (aerosols), VLK (lijm en kit) en VVVF (verf en drukinkt).