Gastcolumn van Sieger Henke, TNO

“Microplastics zijn overal: reductie met 70% is haalbaar”, stelt Sieger Henke, programmanager microplastics TNO in zijn gastcolumn in de juni-editie van Verf & Inkt Magazine. TNO probeert te inspireren en aan te zetten tot actie. “Dit is hét moment: de bewustwording is er, én de transitie naar een circulaire economie en de veranderingen die daarbij horen bieden de kans ook microplastics te verminderen.”

“Microplastics zijn alle deeltjes van synthetische polymeren kleiner dan 5 millimeter. Ook in de meeste verf zitten polymere bestanddelen die een bron van microplastics kunnen zijn. Microplastics zijn te onderscheiden in twee types. Primaire microplastics zitten in verf in de vorm van polymeerdeeltjes in dispersie, vaak in verf op waterbasis. Deze deeltjes kunnen in het milieu terechtkomen door het afspoelen van kwasten en bakjes onder de kraan. Secundaire microplastics afkomstig van verf komen door verwerende verf met polymere bestanddelen, bijvoorbeeld verf op gebouwen, schepen en de beschermende coating op windmolenbladen. Maar ook bij het verwijderen van verf kunnen resten vrijkomen.”

[..]

Sieger Henke: “We stellen dat 70% reductie in microplastics haalbaar is, met de set maatregelen zoals genoemd in de whitepaper. Dit is een uitdagend maar haalbaar doel als iedereen de schouders er onder zet. De chemische industrie heeft hier samen met alle partners in de (circulaire) keten een belangrijke rol in. De materiaaltransitie (naar circulariteit) zal veel verandering teweeg brengen.”

Lees de volledige column in Verf & Inkt Magazine #67