Interview met Jacco van Haveren, programmamanager Biobased Chemicals and Fuels

De verfindustrie moet zelf ook mee investeren in risicodragend onderzoek om ervoor te zorgen dat er genoeg biobased grondstoffen op industriële schaal beschikbaar komen. Bedrijven wachten volgens Jacco van Haveren, programmamanager Biobased Chemicals and Fuels bij Wageningen Food & Biobased Research, liever af tot de leveranciers ze op de markt brengen. 

“En kijk ook eens verder dan de traditionele grondstoffenleveranciers. Die beschermen vooral hun bestaande fossiele belangen”, zegt Jacco van Haveren in de juni-editie van Verf & Inkt Magazine. Hoe komen we aan genoeg biobased grondstoffen om onze formuleringen te verduurzamen? Over deze vraag buigen de verf- en drukinktindustrie en andere downstreamusers zich sinds de Europese Commissie in de zomer van 2021 ambitieuze milieu- en klimaatwetgeving introduceerde, zoals de ‘Green Deal’ en ‘Fit for 55’. Het Europees Parlement stemde in april 2023 met grote meerderheid in met belangrijke voorstellen die de CO2-uitstoot in de Europese Unie flink moeten reduceren. Uit onderzoek dat de VVVF liet uitvoeren naar de CO2-voetafdruk van in Nederland geproduceerde verven en coatings, blijkt overigens dat de CO2-impact van de verffabrieken zelf vrij laag is. De grootste component komt van eerder in de keten.

Jacco van Haveren, programmamanager Biobased Chemicals and Fuels bij Wageningen Food&Biobased Research, volgt de Europese ontwikkelingen op de voet. Hij komt al een jaar of vijftien bij de sector over de vloer en gaf meerdere lezingen voor de VVVF-achterban. In deze periode zag hij de branche regelmatig van positie wisselen als het gaat over de beschikbaarheid van biobased grondstoffen voor de recepturen. “Het varieert van ‘de biobased grondstoffen zijn nog niet op de markt en we zullen zelf moeten mee investeren’ tot ‘we investeren niet zelf in risicodragend onderzoek, maar wachten af waar de grondstoffenleveranciers mee komen’”, aldus Van Haveren.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #67