Onderzoeksproject CEFLEX geeft slinger aan circulaire flexverpakkingen

Het Europese CEFLEX-initiatief wil naar beter recyclebare en circulaire flexibele verpakkingen toe. Ook de drukinktindustrie is van de partij. De impact van flexo-inkten manifesteert zich in de hele productketen van dit type verpakking, van het bedrukken tot de recycling ervan.

CEFLEX (een acroniem voor Circular Economy for Flexible Packaging) richt zich op het verduurzamen van flexibele verpakkingen voor voedsel en non-foodproducten. De ontwikkeling van beter recyclebare flexverpakkingen wordt gestimuleerd, samen met een hoger aandeel recyclaat. In de brede keten van ontwerp en productie tot het sorteren en recyclen van verpakkingen spelen drukinkten een grote rol. Een groot vraagstuk bij de meerlaagse kunststoffolies is bijvoorbeeld dat de drukinkt opgesloten zit tussen de kunststoflagen en zich in het recyclingproces moeilijk laat verwijderen.

Drukinktfabrikant Flint Group participeert in CEFLEX op verschillende stappen in de keten. Een van de aandachtspunten is het sorteren van afgedankte verpakkingen in het recyclingproces, licht sustainability manager Matthew Roland-Jones toe.

De kleurrijke prints op verpakkingen zijn beslist van invloed op het sorteerproces, beaamt Rolf van Sprang van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Het KIDV helpt producenten en importeurs met trainingen en tools om de recyclebaarheid en circulariteit van hun verpakkingen te verbeteren en de progressie in kaart te brengen.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #65