ARIE-herziening en vertrouwenspersoon op bijeenkomst VVVF-VLK

Op 6 oktober 2022 organiseerde VVVF/VLK haar jaarlijkse bijeenkomst over wetgeving en veilig werken. Op de themabijeenkomst Veilig Werken & Wetgeving kregen de deelnemers weer een update van wet- en regelgeving en praktische handvatten voor veilig werken.

Highlight van de bijeenkomst was de presentatie van René van Dort, Process Safety Expert bij de Nederlandse Arbeidsinspectie over de ARIE-herziening. ARIE staat voor aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie. Door middel van hand opsteken werd snel duidelijk dat veel bedrijven uit de sector voor verf, drukinkt, lijm en kit voor het eerst onder deze regeling zullen vallen. Doel van Van Dort was om koud watervrees weg te halen, wat deels lukte door aan te geven dat ‘gezond boeren verstand’ een goede basis is voor het opstellen van het benodigde veiligheidsbeheersysteem.

In de ochtend verzorgde Gerda Arends van het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen een presentatie over PSA en vertrouwenspersonen. Gerda Arends stak een fictief verhaal op voor alle deelnemers. Vooraf had ze de gevraagd of mensen wilden gaan staan als het verhaal dat ze vertelde een grens overging. Het was interessant om te zien dat de deelnemers op verschillende momenten gingen staan.

Daarnaast sprak Luc Turkenburg over de verplichte training voor werken met isocyanaten (in producten met > dan 0,1 procent vrije di-isocyanatenmonomeren). Andere presentaties gingen over ATEX, Stoffenmanager, Omgevingswet en de verplichte training isocyanaten.

Leden van de VVVF en VLK kunnen de presentaties per e-mail aanvragen.

Bekijk de fotoreportage