Gastcolumn van Alex Krijger over de volatiele wereld met risico's en kansen

“Raadpleeg bij het dagelijks bekijken van internationaal nieuws ook eens niet-Westerse media”, zegt Alex Krijger in zijn gastcolumn van de decemberuitgave van Verf & Inkt Magazine. Krijger is oprichter van het gelijknamige geopolitiek adviesbureau. Voorspellen is lastig, trends grondig analyseren biedt een minder Eurocentrisch perspectief.

“Geopolitieke gebeurtenissen laten zich, in tegenstelling tot geopolitieke trends, vaak lastig voorspellen. Wie had er vijf jaar geleden kunnen bedenken dat we te maken zouden krijgen met de grootste pandemie in honderd jaar en de grootste oorlog in Europa sinds WOII? Wat we wel kunnen doen, is geopolitieke trends goed analyseren en met een ander perspectief naar de wereld kijken – wat minder Eurocentrisch.

Volgens het IMF zal de wereldeconomie in 2024 met circa 2,9% groeien. Daarbij zullen de VS (1,5%) en de Eurozone (1,2%) achterblijven bij opkomende landen in Azië (4.8%), Latijns-Amerika (2.3%) en Sub-Sahara Afrika (4.0%). Klimaat, mondiale ongelijkheid en schuldencrisis, hoge voedsel- en energieprijzen, de oorlogen in Oekraïne en in het Midden-Oosten, inflatie en geo-economische fragmentatie zullen de groei wereldwijd blijven temperen.

Om de wereld van vandaag een beetje te begrijpen, is het belangrijk om naar de bredere context te kijken. Er zijn drie grote autocratieën – China, Rusland en Iran – die af willen van de door Amerika geleide wereldorde en een nieuwe alternatieve orde aan de wereld willen opdringen. De drie zijn continu bezig met het ‘testen van het Westen’. Of het nu gaat om de Russische oorlog in Oekraïne, de strijd van Hamas tegen Israël of de crisis rondom Taiwan.

[..]

De blik wat vaker richten op het Zuiden leidt ook tot nieuwe, positieve perspectieven. Een eenvoudige suggestie: raadpleeg bij het dagelijks bekijken van internationaal nieuws ook eens niet-Westerse media. Scroll bijvoorbeeld ook eens door de berichten op de sites van de South China Morning Post, The Times of India, Folha de S. Paulo of The Africa Report. In veel van die landen kijken ondernemers, jonge generaties en anderen vaak veel opgewekter naar de toekomst dan wij."

Wat betekent de volatiele wereld nu voor u als ondernemer in de verf- en inktsector?
Lees zijn adviezen in de gastcolumn in Verf & Inkt Magazine #69