Verfrobot neemt schilder werk uit handen

De Franse start-up Les Companions werkt ruim vier jaar aan de ontwikkeling van verfrobot Paco. Die moet begin volgend jaar zijn entree maken op de bouwplaatsen. Paco neemt de vakman het repetitieve werk uit handen. De verfrobot kan nu tot 3,5 meter hoogte met een spuitpistool verf aanbrengen en in de toekomst ook schuren, verfrollen en hoogstwaarschijnlijk eveneens pleisteren.

Paco kan een voorraad van vijftien liter watergedragen verf vervoeren. Een team van robot-engineers, specialisten in mechatronica, sensor-technici en BIM-engineers verfijnt het idee steeds verder en stemt de details af op de wensen en mogelijkheden van schilderbedrijven en verffabrikanten. AkzoNobel is sinds twee jaar betrokken en experimenteert met één van de twee beschikbare prototypes in het R&D-lab in Engeland.

De start-up won onlangs een innovatieprijs in Parijs. Tijdens de Batimat, de grote bouwbeurs die van 3 tot 6 oktober plaatsvindt in de Franse hoofdstad, is er een officiële presentatie. De start-up verwacht rond dezelfde tijd de productie van de Paco op te kunnen starten. De early adaptors in de schildersbranche kunnen de robot op de beurs al bestellen.  

Informatie: Cobouw