Interview met KVGO-directeur Bram ter Beek over de kracht van drukwerk

Omzetverlies door corona, gebrek aan grondstoffen én personeel, de oprukkende digitalisering die het aloude papieren drukwerk verdringt: de grafische industrie heeft betere tijden gekend. Toch kijkt Bram ter Beek, directeur van branchevereniging KVGO, met vertrouwen naar de toekomst. ”Ik ken weinig producten die zo circulair zijn als papier.”

“Ik geloof in de toekomst van papier en print. In veel gevallen is gedrukte reclame effectiever dan digitale boodschappen. Dat is onderzocht, internationaal bewezen en wetenschappelijk onderbouwd. Een ander voorbeeld: tijdschriften die overstappen naar digital only, krijgen vaak te maken met minder lezers – en dus minder advertentie-inkomsten. En verenigingen die hun nieuwsbrieven en ledenblad alleen nog maar per e-mail versturen, merken dat de leden een hoop informatie missen. De kunst is om een optimale mix te vinden van papier en digitaal. Dat zijn de twee pijlers van communicatie. Niet of-of, maar en-en dus.”

Circulair product 

De EU verbindt het economisch herstel na de pandemie met de transitie naar een groene, circulaire economie. Dit betekent dat bijbehorende wetgeving – de Europese Green Deal – versneld wordt uitgevoerd, met uiteraard ook consequenties voor Nederland en het bedrijfsleven. Volgens Ter Beek valt er in het productieproces in zijn sector niet meer zoveel duurzaamheidswinst te behalen. “Wij overleggen met de VVVF over de minst belastende inktsoorten. Daarnaast leggen grafische bedrijven het gebruik van oplosmiddelen aan banden, besparen energie en gaan verspilling van grondstoffen tegen. De uitdaging is om minder papier weg te gooien – of meer papier opnieuw te gebruiken – voordat de kwaliteit van het drukwerk 100 procent is. Dit percentage ‘inschiet’ is de laatste jaren gedaald, maar blijft een aandachtspunt.”

Het beeld bestaat dat drukwerk slecht is voor het milieu. Ten onrechte, aldus de KVGO-directeur. “Papier en karton kosten bomen, is het idee. Maar 90 procent van het papier wordt gerecycled tot nieuw papier en karton. En voor iedere boom die er in de Europese productiebossen wordt gekapt, worden er twee tot drie terug geplant. Ik ken weinig andere producten die zo circulair zijn.”

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #60