Cybermaffia probeert elke deur

Recepturen of klantgegevens open en bloot op straat, of je bedrijf dagenlang plat omdat de computersystemen zijn gegijzeld met ransomware. Een nachtmerrie voor elke ondernemer. Hoe wapen je jezelf tegen oprukkende cybercriminelen?

Volgens Hans de Jong, covoorzitter van de Nederlandse Cyber Security Raad namens VNO-NCW, is de totale schade van cybercrime in Nederland moeilijk zichtbaar te maken. “Er is zowel directe als indirecte schade. Daarnaast doen maar heel weinig bedrijven aangifte wanneer zij slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen. Dat is belangrijk zodat we een scherper beeld krijgen van cybercrime en hier effectiever op kunnen inspelen.”

De Nederlandse Cyber Security Raad -een nationaal en onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet met wetenschappers en hooggeplaatste vertegenwoordigers uit de private sector en publieke sector- spreekt van een ‘permanente en toenemende dreiging’.
Hans de Jong: “Cyberveiligheid is van levensbelang, voor de Nederlandse samenleving en economie. Toonaangevende rapporten laten zien dat de risico’s alleen maar toenemen en dat de investeringen niet navenant meegroeien. Om Nederland welvarend en veilig te houden, moet er flink geïnvesteerd worden in onze cyberweerbaarheid.”

Sterke keten

Ook niet-vitale bedrijven, zoals de verf- en drukinktindustrie, moeten voldoende cyberweerbaar zijn, vindt De Jong. “Zij kunnen onderdeel uitmaken van een vitaal proces, en de keten is zo sterk als de zwakste schakel. Hackers kunnen onvoldoende beveiligde bedrijven gebruiken om toegang te krijgen tot andere meer cruciale bedrijven. In 2018 is dan ook het Digital Trust Center opgericht, speciaal om ook hen te ondersteunen.”
Het Digital Trust Center (DTC) geeft ondernemers advies op het gebied van cyberweerbaarheid, deelt informatie en stimuleert samenwerkingsverbanden tussen bedrijven op het gebied van cyberweerbaarheid. Doel is Nederland een ‘safer place to do business’ maken.

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #60