Interview met Europarlementariƫr Jan Huitema over circulaire economie

De essentie van een circulaire economie is afval voorkomen, stelt EU-rapporteur Jan Huitema. Het Europees Parlement nam in februari 2021 met een grote meerderheid het rapport met aanbevelingen voor een circulaire economie van de Nederlandse Europarlementariër en rapporteur Jan Huitema (VVD) aan. Het is een reactie op het Circular Economy Action Plan van de Europese Commissie om de economie in 2050 volledig circulair te maken. 

De Europese Commissie presenteerde in 2020 het Circular Economy Action Plan. Doel is om een einde te maken aan de lineaire ‘take-make-waste’-samenleving waarin we producten aan het einde van hun levensduur weggooien en vernietigen waarbij de grondstoffen verloren gaan. Brussel wil naar een samenleving met een economisch systeem dat erop is gericht producten, de materialen en grondstoffen waarvan ze gemaakt zijn, zo lang mogelijk te houden en te gebruiken. Dat kan ook niet anders, want de groeiende wereldbevolking legt een steeds groter beslag op de grondstoffen van de aarde. Wanneer de consumptie op de oude voet verder zou gaan, zijn er volgens de Europese Commissie in 2050 drie aardes nodig om in onze behoeftes te voorzien.  

Huitema zet zijn belangrijkste adviezen op een rij. “Bij het ontwerp van producten is er momenteel nauwelijks aandacht voor de recycleerbaarheid in een later stadium. Doel is om nieuwe producten zo te ontwerpen dat ze niet tot afval komen, oftewel ‘design out of waste’. Het betekent dat componenten in circulaire producten makkelijk moeten kunnen worden vervangen, hergebruikt of gerepareerd.”

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #60