Verrassende rol van water op Coatings Innovatiedag

WATER, dat was het centrale thema van de Coatings Innovatiedag die vandaag plaatsvond. Dagvoorzitter Willem Karel (voorzitter VVVF Themagroep Innovatie) opende het online evenement met ruim honderd deelnemers. Sprekers waren Catarina Esteves (TUe), Sander van Loon (VLCI) en Sijbren Otto (RUG).

Sander van Loon, directeur VLCI, brak het spits af op deze eerste online Coatings Innovatiedag. Hij sprak over het digitaal formuleren van watergebaseerde verven dat veel mogelijkheden biedt.
Daarna kreeg Catarina Esteves, hoofddocent TU Eindhoven, het woord. Zij ontwerpt en maakt ‘smart’ coatings waarbij water een hoofdrol speelt. De coatings die Esteves ontwikkelt zijn zelfherstellend, ze verjagen micro-organismen of ze verzamelen water.
De laatste spreker was Sijbren Otto, hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen. Otto sprak over de eenkennige kanten van water waardoor uitzonderlijke dingen gebeuren. Hij presenteerde een aantal sterke staaltjes die hij in de loop der jaren in het lab was tegengekomen. Lees alvast de interviews met de sprekers in Verf & Inkt Magazine.

Pitches
Op de Coatings Innovatiedag presenteerden vijf pitchers hun innovaties:

De onderzoekers hadden allemaal een pitch ingestuurd die ter plekke werd afgedraaid. De verbinding was niet bij alle deelnemers goed genoeg, zodat de pitches nogmaals zijn te bekijken via deze site.

Download presentaties:

De VVVF organiseert om het jaar de Coatings Innovatiedag; partners van het evenement zijn de NVVT (verftechnici) en VLK (lijmen en kitten).