Interview VLK-voorzitter Wybren de Zwart over uitdagingen sector

De coronacrisis heeft grondstoffen schaars en duur gemaakt. Dit zorgt voor een nijpende situatie in de lijm- en kitindustrie. Niet minder belangrijk is het vraagstuk rond circulariteit. Want straks moeten producten niet alleen ín, maar ook weer úit elkaar. Wybren de Zwart, voorzitter van brancheorganisatie VLK, over de kracht en de uitdagingen waar de sector voor staat.

Het meest urgente probleem voor de lijm- en kitindustrie op dit moment? Daar hoeft Wybren de Zwart, in het dagelijks leven directeur van SABA Lijmen & Kitten in Dinxperlo, niet lang over na te denken. Het tekort aan grondstoffen staat met stip op één. “Het is nu een ware strijd voor lijm- en kitbedrijven om de grondstoffen te verkrijgen die ze nodig hebben om te voldoen aan de vraag van de markt. Hetzelfde geldt voor bedrijven in de verfindustrie en vele andere sectoren”, zegt De Zwart, die bedrijfseconomie studeerde en voor zijn aantreden bij SABA in 2011 jarenlang werkte in de kunststofindustrie. “Om een indruk te geven: in Amerika zijn er matrassenfabrikanten die vier weken stillagen omdat ze geen polyolen en isocyanaten hadden, de basisgrondstoffen voor polyurethaanschuim.”

Denkwerk
Het streven naar circulariteit heeft grote gevolgen voor de sector. Vroeger werden lijmen en kitten afgerekend op hun hechtingskwaliteit , maar dat lijkt niet genoeg in een tijd dat recycling de heilige graal is. “Het ontmantelen van producten waarbij de lijmverbindingen kunnen worden losgesneden, zoals in auto’s, is relatief eenvoudig. Maar denk eens aan een product als spaanplaat, dat bestaat uit ontelbare houtsnippers die met lijm aan elkaar zijn verbonden. Hoe maak je dat circulair? Voor de antwoorden op zulke vragen moeten we als industrie nog veel denkwerk verrichten.”
Lijmen en kitten moeten in de toekomst dus gemakkelijker kunnen loslaten, zonder dat zij inboeten aan kracht. De Zwart noemt enkele ontwikkelingen in deze richting. “Er zijn lijmen die zichzelf opblazen als je ze verhit tot boven de 100 graden. Een andere nieuwe techniek is chemische recycling. Daarmee kun je bijvoorbeeld verlijmde matrassen van polyurethaanschuim weer terugbrengen tot hun basisgrondstoffen. Dit kan, maar gebeurt nog niet op grote schaal in Nederland.”

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #59