Interview met Van Aken vertegenwoordiger mkb in Topsector Chemie

Innovatie in de chemische sector is een voorwaarde voor een duurzame en circulaire economie. Het midden- en kleinbedrijf kan hierbij een belangrijke rol spelen. Ook in de verf- en drukinktindustrie. Een interview met Tom van Aken, mkb-vertegenwoordiger bij de Topsector Chemie.

De chemische industrie staat voor enorme uitdagingen. Tegelijkertijd biedt chemie ook juist de oplossingen om een circulaire en duurzame economie mogelijk te maken. Dat is eigenlijk de rode draad in het betoog van Tom van Aken. “Nederland heeft zich gecommitteerd aan internationale klimaatafspraken. Dat betekent dat we moeten afkicken van fossiele grondstoffen, de CO2-uitstoot drastisch omlaag brengen en een oplossing vinden voor het kunststofafvalprobleem. Bij de transitie naar duurzaamheid speelt de chemie een sleutelrol.”

Over de vraag welke rol de Topsector Chemie kan spelen voor het mkb in de verf- en drukinktindustrie, hoeft Van Aken niet lang na te denken. ”Als topsector denken wij mee over de aard van het onderzoek aan de universiteiten en hogescholen. Verf- en drukinktproducenten in het mkb kunnen ons dus laten weten aan welk soort onderzoek – passend bij een van de maatschappelijke uitdagingen – zij behoefte hebben. Denk aan bedrijven die streven naar plantaardige componenten in hun producten of vermindering van hun CO2-uitstoot of afvalstromen. Zijn zij op zoek naar nieuwe technieken? Nieuwe analytische methoden? Wij willen ervoor zorgen dat het voor hen relevante onderzoek plaatsvindt.”

Lees het volledige artikel in Verf & Inkt Magazine #58