Gastcolumn Van Benthem: Coating technology is volwassen

"Toen het MaterialenNL Platform op 9 december vorig jaar de Nationale Agenda Materialen aan staatssecretaris Mona Keijzer overhandigde, werd mij duidelijk dat Coating Technology ‘volwassen’ is geworden als wetenschapsgebied." In zijn gastcolumn in Verf & Inkt Magazine legt Rolf van Benthem, hoogleraar Coating Technology aan de TU Eindhoven, uit wat hij daarmee bedoelt.

"De eerste leerstoel Coating Technologie werd in 1995 aan de Technische Universiteit Eindhoven ingesteld. Rob van der Linde, toen deeltijdhoogleraar, sprak bij zijn intreerede over de ambitie om het leergebied van coatings om te vormen van een ambacht tot een wetenschap. Hij bedoelde hiermee dat veel praktische kennis en ervaring aanwezig was in de hoofden van de experts. Echte vakmensen, voornamelijk werkzaam bij grotere en internationale bedrijven die zich flinke onderzoeksafdelingen konden veroorloven.
Tegelijkertijd was er nog weinig publiekelijk gedocumenteerde theoretische kennis beschikbaar die een grondslag tot mechanistisch begrip en inzicht kon vormen. Publieke kennis op hoog niveau moest in de breedte beschikbaar komen voor wetenschappers in aansluitende gebieden. Zo konden zij ook bijdragen vanuit hún perspectieven aan de wereld van coatings en ‘dunne lagen’.
Ook zou deze kennis de vele kleinere bedrijven – ook wel de ruggengraat van de Nederlandse economie genoemd - in staat moeten stellen om de concurrentie met bedrijven wereldwijd beter aan te kunnen: wetenschappelijke kennis als basis voor innovatie."

Lees de hele gastcolumn in Verf&Inkt Magazine #58